Velkommen til JenteROM - nøkkelen til jenter på internett!Rådgiver Marit Jahren

Karriere
Karriere knyttes ofte opp mot det å klatre til topps i et hierarkisk system, eller tjene seg rik på penger og jordisk gods. Den definisjonen er for snever. Derfor utvider vi begrepet. 
Karriere dreier seg om å bruke sine ressurser til å gjøre det man virkelig trives med, både jobbmessig og privat. Karriere handler i stor grad om å finne det gode samspillet mellom ambisjoner og livsglede. På den ene siden har du behov for å oppnå resultater og anerkjennelse. På den andre siden trenger du inspirasjon og glede i livet ditt for å beholde likevekten og lykkes.

Bestill ditt personlige numerologikart 
Coach og healer Marit Jahren tilbyr nå tjenesten å lage personlige numerologikart. Ønsker du å vite mer om den magiske betydningen av navnet og fødselstallene dine, kan Marit Jahren hjelpe deg. Personlig numerologikart koster kr 500,- ink mva. Bestill ditt personlige numerologikart her.

Marit Jahren har også sin egen blog der hun jevnlig skriver om vakre Provence, Coaching og Healing på www.maritsprovence.blogspot.com 
Trenger du en samtalepartner eller rådgiver, send en mail til coach og healer: marit.jahren@lambition.no / www.lambition.no


Mona Rese
Gründer

www.goforyourlooks.com / www.frurese.no

Når etablerte du  ditt firma MONA RESE ?

Jeg etablerte mitt firmaet MONA RESE – Fru Rese  i februar 2008.

Hvilken utdannelse har du?
Jeg har handelsskole samt at jeg har tatt enkelte fag på BI. Jeg valgte markedsføring, økonomi og ledelse.Hvilken bakgrunn har du?
Jeg har alltid ønsket å jobbe selvstendig og startet mitt første firma, et vikarbyrå i 1994. 3 år senere møtte jeg den store kjærligheten, og ble etter hvert veldig engasjert i hans firma i tillegg til mitt eget. Etter et par år med drift av to firmaer, valgte jeg å selge mitt vikarbyrå - for å være 100 % engasjert i ”vårt”  firma - med konseptet ”Gjør Din Bolig Bedre” -  www.boligmesse.no. Vi startet med 7 messer i 1997 og har i dag 21 bolig & interiørmesser i hele Norge – fra Kristiansand i sør til Alta i nord.  Min primære oppgave var å ta hånd om økonomi og administrasjon – selv om vi i de første årene selvfølgelig hadde utallige arbeidsoppgaver !

Hva går jobben din ut på?.
I dag er jeg tilbake som daglig leder av mitt eget firma og er samtidig så heldig å kunne jobbe med tidenes mest spennende teknologi innen anti aging. www.goforyourlooks.com. Min primæroppgave er å finne gode ledere – være en god coach og bygge et godt team. MLF er en spennende måte å jobbe på, og litt annerledes enn jeg tidligere har gjort. Jeg har i tillegg en veldig viktig oppgave i å presentere og demonstrere  NuSkin’s produkter.

Hva kjennetegner NuSkin og AGEloc?
NuSkin har som mål å bli
markedets beste innen anti aging produkter. ”Håp på Krukke” er over !!  Nå kan vi tilby AGEloc og Galvanic Spa, som et spennende hjemme Spa produkt. Galvanic Spa gir deg resultater etter kun en behandling. Produktene kan enkelt bestilles via vår hjemmeside.  

Fortell om positive og negative sider ved å være gründer?
Det positive er å kunne være sin egen sjef – noe som gir en egen tilfredstillese, det er spennende og utfordrende. Det negative er kan være en usikker økonomi, ensomt til tider og selvfølgelig kan det ofte være tungt med alt ansvar alene,.

Hvilke råd vil du gi andre jenter som vil jobbe som gründer?
Lag en god og detaljert plan. Sjekk ut økonomi og fremtidsmuligheter i prosjektet.  Lag gjerne en enkel markedsundersøkelse som kan underbygge dine planer. Når du har bestemt deg for å starte opp MÅ du ha 100 % fokus og tro på din ide. Det krever masse arbeid – men følger du fin arbeidsplan er det utrolig morsom å drive egen business !!!

Hvor henter du inspirasjon?
Jeg henter min inspirasjon fra gode resultater - andre mennesker – naturen – shopping og reiser !

Har du blogg?
Nei, men det kommer snart!

Hva gjør du om 10 år?
Da er jeg helt økonomisk uavhengig, men jobber nok litt fortsatt! Jeg elsker å jobbe, så jeg tror nok at jeg alltid vil holde på med ett eller annet – men det er stor forskjell på å jobbe fordi man bare har lyst og ikke fordi man må.  Jeg ønsker å få mer tid til familie, venner, trening, reiser og ikke minst til å gjøre akkurat det jeg vil når jeg vil. 


Ragnhild Nagelstad, Anne Kristine Mykjåland
Veskedesignere
www.lulusaccesories.com


Når etablerte dere Lulus?

Vi etablerte Lulu’s i 2004. Lulu’s er en forretning i Kristiansand sentrum og her selger vi blant annet klær, smykker, litt sko og masse vesker. Drømmen var alltid å lage vår egen kolleksjon med vesker og tilbehør og i november 2009 kunne vi endelig lansere den første kolleksjonen. Pr i dag selges veskene våre i 11 butikker rundt i Norge og i februar 2010 skal vi ha stand på messen i København.

Hvilken utdannelse har dere?
Etter videregående jobbet vi begge noen år.
Etter dette studerte Ragnhild til interiørkonsulent og Anne Kristine til frisør.

Hvilken bakgrunn har dere?
Vi har begge jobbet lenge i restaurantbransjen i årene før vi åpnet butikken. Det var her vi ble kjent. Så kom drømmen og ideen om å starte butikk sammen, en drøm som da i 2004 ble til virkelighet.

Hva går jobben deres ut på?
Vi har en fantastisk spennende og utfordrende jobb, særlig etter vi kom i gang med å bygge opp vår egen merkevare. Vi jobber jo begge i butikken i tillegg til å designe produktene til kolleksjonene. Vi liker å ha kontroll på det vi gjør og er veldig heldige som fungerer så godt sammen. Vi gjør det meste selv og synes det er viktig å ta del i så mye som mulig av den daglige driften.  

Hva kjennetegner Lulus?
Lulu’s Accessories designer vesker av god kvalitet til en fornuftig pris. Vi lager jo både produkter i skinn og kunstskinn noe som gjør at vi treffer et bredt spekter av kunder. Vi liker å jobbe med forskjellige strukturer og farger. Dette gir våre produkter et særpreg. Vi har på denne kolleksjonen priser fra 99,- til 2999,-. Veskene i kunstskinn ligger fra 449,- ut for en clutch til 899,- for en weekend bag Sommerkolleksjonen er snart klar og består av maljer, blomstrete stoffer og nydelige farger

Fortell om positive og negative sider ved å være veskedesigner?
Det positive er at vi har frihet til å gjøre det vi har lyst til å følge våre drømmer.
Negative sider ser vi på som en utfordring; som regel er jo dette den økonomiske biten av å være gründer

Hvilke råd vil dere gi andre jenter som vil jobbe som veskedesigner?
-
Tro på det du gjør
-Følg drømmen din
-Ting tar tid!
-Vær positiv
-Bruk nettverk

Hvor henter dere inspirasjon?
Vi henter inspirasjon i blader, TV, nett, messer, reiser, venner og familie.

Har dere blogg?
Nei…ikke enda

Hva gjør dere om 10 år?
Vi utvider sortimentet vårt med interiør artikler, smykker & klær og lager et livsstilskonsept rundt Lulu’s Accessories som merkevare. Koser oss på jobb og nyter å få jobbe med akkurat det vi har mest lyst til. Det er vår drøm!  

 


Birgit Risberget, 2 barn
Interiørarkitekt MIAF
www.norema.no 

Når begynte du hos Norema?

Jeg begynte hos Norema september 2009

Hvilken utdannelse har du?
Jeg har økonomisk gymnas, grunnfag engelsk, BI og Handelsakademiet, -  samt Interiørskole.  

Hvilken bakgrunn har du?
Jeg har jobbet med alt fra dataprogrammering, prosjektledelse, salg og markedsføring innenfor data og telebransjen, og ikke minst innenfor messebransjen.  Hos Telenor fikk jeg være med i flytte- og innredningsprosjektet av Telenor Fornebu, - og min interiørinteresse ble for alvor vekket, jeg ble mildt sagt hektet, og startet derfor på interiørskolen på kveldstid for å kunne bytte bransje.

Hva går jobben din ut på?.
Jeg har en variert arbeidsdag der jeg hjelper kunder å velge riktig kjøkkenløsning til sitt kjøkken, bad eller oppbevaringsløsninger til resten av huset.      

Hva kjennetegner Norema?
Norema er det norske kjøkkenmerket flest nordmenn kjenner til, ikke så rart etter 60 år i Norge. Og er stolt av at Norema er den første norske svanemerkede kjøkkenprodusent på markedet.  Norema kjennetegnes av fleksible løsninger i god kvalitet til en fornuftig pris. Årets nyhet er Full Flex, - svaret på kundenes behov for oppbevaringsløsninger i alle rom.  

Fortell om positive og negative sider ved å være interiørarkitekt?
Det positive er at det er et variert yrke med store utfordringer. Anser meg heldig som kan være med å skape et hjem hvor kundene kan trives. Det er litt uvant for meg å måtte forholde meg til åpningstider på kjøkkensenteret, jeg er en morgenfugl som dermed må snu om døgnet nå.  

Hvilke råd vil du gi andre jenter som vil jobbe som interiørarkitekt?
Følg drømmen din – ta utdannelse i Norge eller utlandet, deltid eller fulltid og få et spennende og variert yrke med mange muligheter enten du vil starte eget firma eller vil jobbe i en interiørbutikk eller antikvitetsbutikk.

Hvor henter du inspirasjon?
Jeg henter inspirasjon overalt, fra reiser, naturen, venner og familie.  Og ikke minst sluker  jeg interiørblader og bøker…..

Har du blogg?
Ja har faktisk akkurat laget meg en, men ikke helt kommet i gang. Har planer om å skrive om husets hjerte; nemlig kjøkkenet,   så den heter    Birgitshjerterom.blogspot.com              

Hva gjør du om 10 år?
Sitter med en kopp te, driver min egen virksomhet der jeg selger interiørtjenester, gamle møbler og interiørdetaljer med sjel.


Anna Solberg, gift og 4 barn
Gründer
www.4children.no

Når etablerte du 4children?
Firmaet 4children ble etablert våren 2008. Nettbutikken ble først åpnet i januar 2009. Jeg har 4 barn derav firmanavnet 4children. www.4children.no tilbyr hovedsakelig økologiske barneklær til baby og barn.

Hvilken utdannelse har du?
Etter videregående utdannelse begynte jeg å jobbe i reiselivet. Har tatt flere kurs innen reiselivsfaget samt språk.

Har du fått støtte fra kommunen din?
Jeg er bosatt i Asker kommune, og her i vår kommune gis det dessverre ikke etablererstøtte til den type virksomhet som jeg driver.

Hvilken bakgrunn har du?
Jeg har lang yrkeserfaring innen reiseliv, og som 4 barns mamma hadde jeg nå lyst til å finne en jobb, som på en god måte gjør det mulig å kombinere mamma-rollen med et aktivt yrkesliv. Min mann kommer fra en gård i Østfold, og til sommeren flytter hele familien dit. Derfor begynte jeg å tenke i nye baner, og finne en jobb som var forenlig med gårdslivet. På gården dyrker vi økologiske solbær, og har begynt med honningproduksjon.

Hva går jobben din ut på?.
Jeg har varierte arbeidsdager som blant annet går ut på følgende; innkjøp av varer, kontakt med leverandører, vedlikeholde nettsiden og lageret, fotografere og presentere produktene på en god og riktig måte i nettbutikken, finne gode markedsføringskanaler, gi god og personlig veiledning og service til kundene, og ikke minst holde meg oppdatert, via nettet og magasiner, samt følge med på utvikling av nye produkter. Jeg deltar også på messer, visninger og holder selv stands – både alene og med samarbeidspartnere.

Hva kjennetegner 4Children?
4children er en nettbutikk med fokus på moteriktige barneklær i økologisk bomull, ull og silke. Vi fører klær til prematur, baby og barn opptil 6 år. I tillegg har vi noe utstyr. Ønsket mitt er å skape en butikk som tilbyr trygge og gode klær i rene og naturlige materialer. Dessuten må klærne være funksjonelle – gode å ha på seg og bevege seg i. Det aller meste i butikken er økologisk sertifisert, og mange av produktene er i tillegg fair trade sertifisert.

Fortell om positive og negative sider ved å være gründer?
Det mest positive ved å være gründer er jo fleksibiliteten, det å kunne styre sin egen hverdag, arbeide hjemmefra, og selvsagt gleden ved å oppnå resultater. Dessuten har jeg en jobb som fint lar seg kombinere med det å være mamma, for småbarnslivet kan til tider være hektisk nok det. Synes det er fint å ha muligheten til å være tilstede hos barna. Det mest negative ved å være gründer er det økonomiske ansvaret, og en usikker inntekt.

Hvilke råd vil dere gi andre jenter som vil drive nettshop?
Mitt beste råd er ganske enkelt; stå på med det du drømmer om, og tror på! God planlegging og forberedelser er viktig. Orienter deg godt i markedet på forhånd. En god porsjon med tålmodighet er heller ikke dumt. Kundene kommer sjelden løpende til deg. Du må belage deg på at ting tar tid, og det kreves ofte en stor arbeidsinnsats før resultatene begynner å komme. Med andre ord; ”ikke mist motet i prosessen” Vær bevisst på at det meste tar lengre tid enn forventet

Hvor henter du inspirasjon?
Jeg henter inspirasjon fra barna mine, familien, reiser, messer, nettet og magasiner.

Har du blogg?
Ja, den heter www.4childrenorganic.blogspot.com

Hva gjør du om 10 år?
Da bor vi på gården der vi driver med frukt- og bærproduksjon. Grisehuset er pusset opp, og blitt til en koselig gårdsbutikk. Jeg håper selvsagt også at nettbutikken blomstrer.


Benedikte Thunes Akre, gift og 3 barn
Medical Science Manager
www.b-ms.no  

Når begynte du hos Bristol-Myers Squibb/BMS?
Jeg begynte hos BMS i september 1999 og hadde i sommer 10 års jubileum.

Hvilken utdannelse har du?
Jeg er utdannet cand.pharm fra Universitetet i Oslo, www.uio.no . Etter endt videregående tok jeg først 2 årig bioingeniørutdannelse i Bergen, så tok jeg 5 årlig farmasøyt utdannelse fra UIO.  

Hvilken bakgrunn har du?
Samtidig som jeg studerte farmasi jobbet jeg ved blodbanken ved Ullevål Sykehus i Oslo samt Stokmarknes sykehus. Hovedfag i farmasi tok jeg innen farmakologi. Arbeidet mitt resulterte i en publikasjon. Deretter jobbet jeg som tilsynsfarmasøyt ved farmakologisk avdeling på Dikemark sykehus og deltid på psykofarmakologisk laboratorium på Vindern. Etter det jobbet jeg i legemiddelfirmaet Pharmacia (i dag Pfizer) med søknader til myndigheter og bivirkningsovervåkning. Siden 1999 har jeg jobbet i legemiddelfirmaet Bristol-Myers Squibb hvor jeg har hatt mange forskjellige arbeidsoppgaver.
 

Hva går jobben din ut på?
Jeg  er Medisinsk fagsjef innenfor området kreft. I jobben min har jeg ansvar for medisinsk informasjon, finne sykehus hvor vi kan prøve våre medikamenter i kliniske studier, holde foredrag, arrangere faglige møter, godkjenne materiale som brukes av vår markedsavdeling i henhold til gjeldende regelverk. Jeg representerer Bristol-Myers Squibb i Oslo Cancer Cluster som er en fellesorganisasjon for alle som jobber med kreft i Norge, i tillegg deltar jeg på faglige møter i inn- og utland for å holde meg selv oppdatert.   

Hva kjennetegner Bristol-Myers Squibb?
BMS er et internasjonalt og amerikansk selskap. BMS forsker og utvikler medikamenter mot sykdommer innen kreft, hjertekar, reumatologi, psykiatri, aids og ved transplantasjon.  

Fortell om positive og negative sider ved å være Medisinsk Fagsjef?
Det positive er en variert arbeidsdag med mange utfordringer og stor frihet og kjempespennende faglig påfyll!.
Det negative kan være at siden stillingen er ny og jeg er alene om den i norge kan det til tider være ensomt.  

Hvilke råd vil dere gi andre jenter som vil jobbe i et internasjonalt firma?
Det er viktig å kunne engelsk som er nøkkelen til god kommunikasjon..
Du må være åpen, nysjerrig, like ansvar og utfordringer samt raskt gjøre forandringer som kjennetegner firmaer i et internasjonalt marked.

Hvor henter du inspirasjon?
Jeg er glad i fjellet og familien er ofte der for å gå turer eller gå på ski.  Jeg er også glad i male og pusse opp samt fornye huset vårt. Det gir meg ny energi å se forandringer i hjemmet mitt. Jeg har en internasjonal oppvekst født i Nederland og bodd i både Japan og Sør Afrika og er glad i å reise!  

Har du blogg?
Nei, men jeg er på Facebook.  

Hva gjør du om 10 år?
Jeg har lyst til å bo i utlandet, muligens jobber jeg for BMS eller kanskje jeg starter eget selskap og driver det i kombinasjon med Norge og det landet jeg bor i. Det hadde vært morsomt og spennende å få den erfaringen og opplevelsen i livet.


 
Kjerringgården
Ingrid Johannesen, gift og 2 barn

www.kjerringgaarden.no


Når etablerte du Kjerringgården?

Jeg etablerte Kjerringgården i 2000.
 

Har du mottatt støtte fra kommunen til oppstart?
Jeg driver også gårdsdrift og har mottatt BU-midler. Jeg mottok først kr 50.000,-  for etablerer støtte og sist i 2006 kr 70.000,- for bedriftsutvikling. Disse pengene har vært til god støtte og gitt meg mulighet til å komme i gang og videre utvikle min gårdsbutikk og mine produkter.

Hvilken bakgrunn har du?
Jeg har studert planlegging og administrasjon på distrikthøyskole samt tatt samfunnsfag ved universitetet. Jeg har jobbet 6 år som kulturkonsulent og 6 år som miljøvernkonsulent.

 

Hva går jobben din ut på?
Min jobb er todelt, det vil si en del er melkeproduksjon og en del er gårdsbutikk som igjen består av produksjon av urter og krydder samt velværeprodukter. Jeg holder også kurs innen urter og matlaging. Jeg har 20 forskjellige salgssteder ved siden av gårdsbutikken og nettbutikken.

 

Hva kjennetegner Kjerringgården?

Kjerringgården kjennetegnes ved et spennende utvalg av urter og krydder samt økologiske velvære produkter som kremer, massasjeoljer, såpe og shampo. Målet med Kjerringgården er å bli en spennende besøksgård der gjester kan oppleve urtegården og kose seg med god mat og drikke laget med urter fra urtehagen.

 

Fortell om positive og negative sider ved å være gründer?

Det mest positive er friheten over egen arbeidsdag samt utrolig varierte og utfordrende arbeidsoppgaver. Det mest negative er ensomheten ved å være alene i drift og produksjon. Savner flere medarbeidere og håper at mine døtre etter endt utdanning vil gå inn i driften sammen med meg.

 

 

Hvilke råd vil dere gi andre jenter som vil starte for seg selv?
Ha tro på din ide og bruk nettverk for å gi deg styrke og støtte samt oppmuntring. Meld deg inn i kvinneetablerer nettverk for å bli kjent med flere andre kvinner som også er gründere.

Hvor henter du inspirasjon?

Jeg liker å besøke andre gårdsbutikker samt blir inspirert av familie og venner som støtter meg.

 

Har du blogg?

Nei, jeg jobber med å komme i gang med dette og vil i løpet av sommeren ta mange bilder som jeg kan legge ut på bloggen etter hvert.

 

Hva gjør du om 10 år?
Jeg håper at mine 2 døtre etter endt utdanning vil ha samme glede og nytte av Kjerringgården slik at vi sammen kan ta vare på og videreutvikle den med nye og spennende produkter og aktiviteter.


Babylonshage.no
Kari Mette Glømmi, gift og 2 barn
Wenche Reime Hansen, gift og 2 barn
www.babylonshager.no

Når etablerte dere Babylons Hager?
Vi etablerte  Babylons Hager 8. august 2008.

Har dere mottatt støtte fra kommunen til oppstart?
Vi har ikke mottatt etablerer støtte fra Nittedal kommune. Vi vurderer å søke om midler fra Innovasjon Norge.

Hvilken bakgrunn har dere?
Kari Mette Glømmi er utdannet sivilingeniør kjemi og har jobbet 16 år i legemiddelbransjen.

Wenche Reime Hansen er utdannet økonom og har drevet bilforretning med sin mann der hun var ansvarlig for økonomien. Vi er begge lidenskapelig opptatt av hage og blomster. Grønne fingre ligger vel  i våre gener. Vi har begge tatt utdannelse fra hagedesign fra The Institute of Garden Design i England. Les mer om utdannelsen på deres nettside:  http://www.inst.org/gd/  

Hva går jobben deres ut på?
Vi har en variert arbeidsdag der vi gjør alt fra vedlikehold av hager der vi tilbyr luking og planting til hagedesign til å drive nettbutikk der vi selger hageredskaper og vakre detaljer til hagen som lykter og behagelige støvler til bruk i hagen samt blomsterpotter og dekorative fuglehus.

Hva kjennetegner Babylons Hager?
Vi er engasjerte og stortrives i å kunne kombinere jobb og hobby. Vår livsstil er hage og vi er takknemlige for at vi kan drive med det som vi alltid har drømt om  - jobbe i hagen og leve av drømmen vår. Vi legger stor vekt på kvalitet, tidsfrister og kundens ønsker.

Fortell om positive og negative sider ved å være gründer?
Det mest negative er den økonomiske delen, da vi nå i oppstarts fasen har varierende inntekt. Det mest positive er frihet over egen arbeidsdag samt fellesskapet i å være to er en glede og styrke i en hektisk arbeidsdag.

Hvilke råd vil dere gi andre jenter som vil starte for seg selv?
Bruk tid til å finne ut hva man har lyst til å satse på. Det er også viktig å få støtte fra familie.

Hvor henter dere inspirasjon?

Vi henter inspirasjon fra hagemagasiner og TV-programmer samt nettsider og fagbøker.

Har dere hageblogg?
Vi har vurdert det, men grunnet lange dager har vi foreløpig ikke funnet tid til dette.

Hva gjør dere om 10 år?
Vi jobber fortsatt i vårt firma og kanskje vi har startet eget gartneri.


Bli med på historisk vandretur i Provence 25. - 28. mai
Provence er rik på kultur, historie og vakre steder. Regionen omfatter alt fra høye fjell til sjarmerende landsbyer, bølgende vinmarker og en fantastisk kyststrekning. Denne våren inviterer vi til en helt spesiell rundreise til utvalgte steder med spennende historie. Her skal vi gå varierte vandreturer, høre historien, oppleve stillhet, livsglede og gode samtaler rundt fargerike provencalske matbord.

Du flyr til Nice og første overnatting blir på hotell i Vence. Deretter går turen opp i fjellene og innover i naturskjønne Gorges du Verdon. Fra den vakre landsbyen Moustier Sainte Marie går vi en spennende fottur i de gamle romernes fotspor, før turen går videre til fjellene ved Sisteron. 

Her skal vi bo privat på en gammel fjellgård og gå en fin tur i et spennende område. På gården serveres velsmakende vegetarisk mat. Etter fjellturen kjører vi sørover til den gamle byen Aix-en-Provence hvor vi overnatter. Neste dag avslutter vi med en kystvandring langs Middelhavet før vi returnerer til Nice-området. Hver dag nyter vi herlige provencalske pique-nique-lunsjer i det fri. Vi ønsker å dele noen helt spesielle opplevelser! Underveis oppfordrer vi til personlig refleksjon og åndelig bevisstgjøring. Vi har ingen religiøs tilknytning. Fotturene er lette og kan tilpasses din fysiske form. Turen passer for alle aldersgrupper. Arrangør: Lambition ved Marit Jahren,
Telefon:
+47 412 18 006, E-post: marit.jahren@lambition.no Web:
www.lambition.no  

Green Spirit
Ingunn Mathiesen
Samboer

www.greenspirit.no


Når etablerte du Green Spirit?

Jeg etablerte firmaet mitt Green Spirit, som tilbyr økologisk sertifiserte pleie- og velværeprodukter, april 2008.

Har du mottatt støtte fra kommunen til oppstart?
Nei. I min kommune gir de ikke ut etablererstøtte til handelsvirksomhet

Hvilken bakgrunn har du?
Jeg har utdannelse innen fransk og internasjonal markedskommunikasjon fra Høgskolen i Østfold. Jeg har reist og jobbet en del i Frankrike og har arbeidserfaring som bl.a. markedskoordinator.

Hva går jobben din ut på?
Jeg jobber med import og distribusjon samt agentur av økologisk sertifiserte velvære og pleieprodukter for både private og Spa-salonger i Norge. Jeg selger også via min nettside www.greenspirit.no. Jeg er ansvarlig for markedsføring av de forskjellige produktmerkene i Norge samt å nå ut til brukere via forskjellige typer medier og markedsaktiviteter.

Hva kjennetegner Green Spirit?
Green Spirit tilbyr økologisk sertifiserte pleie- og velværeprodukter uten kunstige tilsetningsstoffer slik som parabener, mineralolje, parfyme og SLS. Produktene er basert på naturlige og økologiske råvarer som er bra for både helse og miljøet. Tomtom serien som er spesielt laget til mor og barn er økologisk sertifisert av tyske BDIH og anbefalt av norske Grønn Hverdag. Hudpleieproduktene fra Dr. Kadir er økologisk sertifisert av franske Ecocert.

Jeg distribuerer følgende serier:
- tomtombaby & tomtommama (Pleieprodukter for mor og barn)
- Dr. Kadir Exclusive Organic Care (Spa produkter for ansikt og kroppspleie)
- Nyhet: Snart kommer en egen økologisk produktserie for menn samt en egen serie av hårpleieprodukter.

Fortell om positive og negative sider ved å være gründer?
Det mest positive er å kunne jobbe med akkurat det jeg vil på akkurat min måte. Det å jobbe mye er helt greit når jeg får jobbe med noe jeg virkelig brenner for.
Det mest negative er at jeg til tider kan føle meg alene, men med gode samarbeidspartnere og støttespillere rundt går det veldig fint.

Hvilke råd vil du gi andre jenter som vil starte for seg selv?
Det er viktig å følge drømmene sine, jobbe målrettet samt omgi seg med positive støttespillere.

Hvor henter du inspirasjon?
Jeg henter inspirasjon fra mennesker rundt meg. Det gir inspirasjon å nå sine resultater. Inngå samarbeid med nye kunder. Messer, både fagmesser og salgsmesser er spennende og gir meg masse input og inspirasjon. 

Hva gjør du om 10 år?
Jeg tror jeg helt sikkert driver mitt firma. Jeg utvikler nye og gode økologiske produkter for hele familien.


Krønsj treningsstudio
Christina Støle Therkildsen
Gift, 3 barn

www.kronsj.no 

Når etablerte du treningskonseptet Krønsj?

Jeg etablerte treningskonseptet Krønsj sammen med tre andre jenter i 2003. Nå er vi to tilbake, de andre er fremdeles med men kunne ikke jobbe dobbelt lenger.

Har du mottatt støtte fra kommunen til oppstart?
Nei, vi forsøkte, men fikk ikke. Jeg derimot fått økonomisk støtte fra familie. Det har vært avgjørende hjelp for gjøre Krønsj til det det er i dag.

Hvilken bakgrunn har du?
Jeg har gjort veldig mye forskjellig. Jobbet med media, som lærervikar, innen organinsajonslivet og pyskiatrien. I bunnen har jeg en akademisk utdannelse fra Universitetet innen psykologi, statsvitenskap og historie. Jeg er tidligere aktiv håndballspiller og har erfraing fra flere idretter som ski, løp, RS og Yoga.

Hva går jobben din ut på?
Jobben min går ut på å utvikle treningskonseptet Krønsj og gi det videre til våre medlemmer i Oslo, samt selge Krønsj konseptet videre til flere treningssentre i Norge. Pr i dag har vi Krønsj 22 samarbeidssentre rundt omkring i Norge. I tillegg hgar vi mange spennende samarbeidspartnere som vi lager kurs og Conventions sammen med. Puma Convention er en av de store vi er med å lage. Det arrangerers i Oslo en gang i året og har på tre år etablert seg som en spennende og kjent Convention. Norske og utenlandske instruktører og foredragsholdere underviser en hel helg på Krønsj og Rockefeller.

Hva kjennetegner Krønsj?
Krønsj er et rendyrket salkonsept, trening og bevegelse til musikk. Vi har effektive kondisjonstimer, funksjonelle styrketimer samt kombinasjon av styrke- og kondisjonstimer. Spennende danse og bevegelses timer, yoga, step, og pilates.

Fortell om positive og negative sider ved stillingen som trener og gründer?
Det egentlig bare positive sider å være gründer. Det gir deg frihet å være sin egen sjef, og man har sjansen til å følge de mulighetene man ser. Det mest negative er arbeidsmengden og utfordringene ved å håndtere dette.

Hvilke råd vil du gi andre jenter som vil bli jobbe i et treningsstudio?
Det viktigste er at du brenner for trening.  Det er viktig at du er klar for de store aktørene på markedet, men man kan skape sitt eget konsept, tro på det, rendyrke det, slik vi har gjort. Da har du mulighet til å lykkes.

Hvor henter du inspirasjon?
Jeg henter inspirasjon fra familie og venner, samt løpeturer i skogen, kunst og musikk. Nye prosjekter og møte med folk fra andre bransjer.

Hva gjør du om 10 år?
Da ønsker jeg å jobbe litt mindre og har mer tid familie samt videreutvikling av mitt prosjekt i Arika og kanskje praktiserer jeg Yoga hver dag.


Trenger du regnskapsfører når du skal starte eget firma?
Har du planer om å starte eget firma, tenker du kanskje at da må jeg også sette av kostnader til regnskapsfører. I følge regnskapsloven er enhver som driver enkeltpersonforetak og som i året samlet har hatt eiendeler med verdi over 20 millioner kroner eller et gjennomsnittlig antall ansatte høyere enn 20 årsverk er regnskapspliktig.

Men hvis du da ikke har eiendeler over 20 millioner eller over 20 ansatte, er du ikke regnskapspliktig. Starter du et AS er du regnskapspliktig. Men starter du et enkeltmannsforetak, er du ikke regnskapspliktig hvis du omsetter for under 50.000,-. Hvis du omsetter for mer enn 50.000,- er du mva-pliktig.

Men det er ingen krav om at du er pålagt å bruke regnskapsfører hvis du har et enkeltmannsforetak.. Da faller hele ansvaret på deg. I en oppstartfase vil det helt sikkert være naturlig at du gjør dette selv, så kan du på sikt se om det vil være bedre for deg at du settet deler av dette arbeidet til en ekstern regnskapsfører. Har du et lite firma der du går under gruppen Hobbyvirksomhet, dvs at du omsetter for mindre enn 50.000 pr år, trenger du ikke sende inn regnskapet til Regnskapsregisteret i Brønnøysund.

For å føre regnskapet selv, er det viktig at du lager deg gode rutiner når dette gjøres for ditt firma. Viktig at du sjekker markedet for aktuelle regnskapsprogrammer, slik at du velger et regnskapsprogram som holder for deg og ditt bruk. Med egne permer med skilleark som gjør det raskt å holde orden på alle bilagene som er grunnlaget for å regne ut riktig skatt og mva. Lag oversikter for hver måned i et eget regneark, da har du kontroll og det blir enklere å lage årsoversikt. Det samme gjør du med kundene dine. Har du et eget kunderegister er det enklere å holde orden på kundene samt lage faktura.

Husk å melde fra til Enhetsregisteret om hvem som til enhver tid er din regnskapsfører.

Velger du å sette regnskapet til en regnskapsfører er det smart å innhente pristilbud fra flere. En regnskapsfører må ha autorisasjon, dette kan du finne hos Kredittilsynets register. Husk en skriftlig kontrakt med eventuelt en 3 måneders oppsigelsestid. Husk å skrive egen selvangivelse for enkeltmannsforetak. Les mer om dette på www.altinn.no

Her finner du mer info:
www.brreg.no
www.altinn.no
www.etablerer.no
www.lovdata.no
www.narf.no
www.kredittilsynet.no
www.elkop.no

www.binders.no 
www.mamut.com

www.visma.no
www.purehelp.no


Elisabeth Holm
Gründer og daglig leder
Pensjonat elleVilla
www.ellevilla.no

Hvilken bakgrunn har du?
Jeg er utdannet adjunkt. Har jobbet mye med show-biz; plateselskap, teater, eventbyrå, div. oppdrag for NRK m.m.  Servitør på små og store restauranter i Oslo.  Lærte å re opp senger på Holm’s Kafeteria og Motel i Larvik som 15-åring.

1.      Hvor lenge har du drevet pensjonat elleVilla?
Så det vakre huset med det eventyrlige magnolia-treet i mai 2003.  Jeg var heldig og vant budrunden.  Jeg overtok huset i august, flyttet til Larvik i 2004 og pusset opp i nesten ett år! – og etablerte elleVilla i 2005

3.   Hvordan er din arbeidsdag?
Jeg står som regel opp rundt 0600 for å ha frokosten klar rundt 0700.  Koser meg heldigvis selv om jeg er litt trøtt.  Spesielt glad på morgenkvisten i helgene, da djFriendly spiller god musikk på peTre mellom 6 og 8.  Rer av og på senger, vasker MYE sengetøy, svarer på mailer vedr selskap og overnatting, pusler litt med hjemmesiden min, sorterer kvitteringer og forsøker å holde orden på regnskapet, rydder og vasker, sjekker inn nye gjester, handler mat, vasker opp, klipper gress/måker snø/vanner blomster i hagen, (om sommeren er jeg ofte! inne på www.yr.no for å sjekke været, og jeg skulle ønske jeg slapp!), og dagen avsluttes som regel ved strykebrettet foran tv-skjermen.  Jeg lever altså et ekte husmorliv store deler av året.

Sommeren er veldig hektisk, og dagene lange.  Baker kaker, booker og markedsfører artister/konserter, lager hamburgere fra bunnen, pakker inn stuemøblene i hagen i tilfelle regn, og sover tre-fire timer per natt…- i kjelleren

4.   Hvordan kombinerer du familieliv med pensjonatliv?
Jeg har (u)heldigvis bare en katt å forholde meg til, og han liker dette rare livet.  Han elsker mennesker og nyoppredde senger, og blir venn med de fleste som sjekker inn.  Mann og barn er kanskje mulig i dette elleVille livet, men jeg har foreløpig ikke fått det til.  Gjestene vinner!

Nevn positive og negative sider ved å drive for seg selv:
Positivt: Veldig deilig å kunne gjøre alt på min rare måte, og å sette impulsive idéer ut i live – uten å måtte be om en sjefs velsignelse. Det er fantastisk å oppleve hjelp og støtte fra fenomenale foreldre, tanter og venner.  Uten dem hadde dette gjort vondt…Jeg KAN låse døren og reise herfra – om jeg synes jeg fortjener det (elleVilla vinner ofte).  Har en enrom frihet når man driver for seg selv, men samtidig et voldsomt ansvar. Jeg møter veldig mange hyggelige mennesker, og kjenner heldigvis at de koser seg her.  Da koser jeg meg også. Det er veldig tilfredsstillende å se at det er mulig å leve et liv på denne måten.  Man tror kanskje denne type drift/liv kun finnes i bøker og filmer, men det er faktisk mulig å leve av dette.  Blir ikke rik, men jeg liker livet mitt.

Negativt: På en måte veldig ensomt, og veldig mye ansvar hviler på mine skuldre.  Skulle ønske jeg hadde en partner å sparre med.  Setter umåtelig stor pris på all hjelp fra familie og venner, men sliter samtidig med takknemlighetsgjeld, - og liker egentlig dårlig å være avhengig av andre.  Må bli bedre på det. Som Eidsvåg sier; ”vi er omringet av flere og flere, men er mer og mer alene”… elleVilla vinner som regel tiden min, og dette medfører at jeg ofte må takke nei til sosiale, hyggelige ting – spesielt om sommeren.  Jeg lever på en måte et veldig sosialt asosialt liv…

Hvor henter du inspirasjon?
Jeg blir veldig inspirert av å reise, - og av å spise og drikke og bo.  Jeg elsker en hvit og ren og pen seng, og er alltid spent på frokosten.
Jeg har gode venner som driver Borregården B&B i Skåne, og er full av inspirasjon hver gang jeg kommer hjem derfra.  De er fantastiske!! Ellers anbefaler jeg veldig Hotel Tres i Palma, Hotel Grimaldi i Haut de Cagnes, mellom Nice og Cannes, og et veldig kult hotell i Reykjavik, Center Hotel Tingholt.  Det behøver ikke være så stort og flott, men ha en eller annen sjarm og atmosfære.  Jo mindre jo bedre, egentlig.

Hva gjør du om 10 år?
Om 10 år har jeg et nydelig sted med 14 rom i syd Frankrike – der jeg kan ha café i hagen hele året – og slipper å måke snø!

8.   Hvilket grunder-råd vil du gi andre kvinner som starte opp med pensjonat?
Gjør det med hjertet!
Vær villig til å gi alt, men husk å ta vare på deg selv!
Bruk penger på yoga og regnskapsfører! (I wish)
Flytt til Larvik! 
Alle GODE ting tar tid! – nyt det mens det pågår!

9.   Hvordan markedsfører du Ellevilla?
Hjemmeside er viktig! www.ellevilla.no – skal lage versjon på engelsk og fransk veldig snart… - men alt tar tid.Bli godvenn med lokalavisen, og bli god på å fortelle historien din.  Fargelegg den! elleVilla har fått veldig mye fin oppmerksomhet i aviser og blader, - og det passer veldig fint når man har et ikke-eksisterende markedsbudsjett.

10. Økonomisk støtte?
Nei.  Innovasjon Norge virker veldig opptatt ordet ”internasjonaliserende”, - og til tross for at jeg har gjester fra hele verden er jeg altså ikke internasjonal nok…Jeg skal bli flinkere til å søke støtte.


Generalsekretær Norges Speiderforbund
Karen Johanna Strømstad
Gift, 3 barn

www.speiding.no

Hvilken bakgrunn har du?
Jeg er can.mag fra Universitet i Oslo i norsk, engelsk og historie. Jeg jobbet tidligere som organisasjonsdirektør hos 1881. Jeg begynte i stillingen som generalsekretær for 2 år siden. Dette er en åremålsstilling på 5 år.

Hvordan er din arbeidsdag?
Jeg har en veldig variert arbeidsdag med mye reiser i hele Norge kombinert med helg og kveldsmøter. Jeg er også ansvarlig for en administrasjon på 13 ansatte. Jeg jobber med forskjellige prosjekter samt kommunikasjon rettet mot våre 20.000 aktive medlemmer.

Hvordan greier du å kombinerer lederstilling og familieliv?
Jeg har store barn mellom 14 og 18 år og med fleksibel arbeidstid er det enkelt å kombinere lederstilling, aktiv fritid og aktivt familieliv.

Fortell om positive og negative sider ved stillingen som Generalsekretær?
De positive sidene er mange;
-varierende arbeidsdag
-engasjerende
-fleksibilitet
-gode
kollegaer
-fritid og miljø er spennende

De negative sidene er få;
-administrative oppgaver
-rutine oppgaver


Hvordan er kvinneandelen i Speiderforbundet?
Speiderforbundet er en 100-år gammel organisasjon som først var fordelt på et eget jente- og et gutteforbund. Siden 1978 er vi et felles forbund. Jeg er første kvinne som sitter i stilling som Generalsekretær..


Hvor henter du inspirasjon?
Jeg henter inspirasjon fra familie og gode venner, fra speiderturer, turer i naturen og gode kollegaer.

Hva gjør du om 10 år?
Jeg ønsker å fortsatt jobbe med mennesker, gjerne en verdibasert organisasjon som gir meg en meningsfylt arbeidsdag.


Direktør Storkundeavdelingen
Vigdis Austrheim
Gift, 3 barn

www.microsoft.no

Hvor lenge har du jobbet som direktør for Storkundeavdelingen hos Microsoft?
Jeg har jobbet som Direktør for Storkundeavdelingen siden april 2006. Før det jobbet jeg som markedsdirektør hos VM-data.  

Hvilken bakgrunn har du?
Jeg har utdannelse innen økonomi, ledelse og IT fra høgskoler i Oslo og Stockholm, samt yrkeserfaring innen markedsføring, salg og ledelse i selskapene Digital og VM-data og som gründer av et par mindre selskap.

Hva går jobben din ut på?
Stillingen som direktør for Storkundeavdelingen går ut på at jeg er leder for 50 ansatte som jobber med  de største kundene i Norge slik som StatoilHydro, Telenor og DnBNOR med flere.  Jeg reiser ca 1 gang utenlands pr måned og prøver mer og mer å ta møter via videokonferanser.

Hvordan greier du å kombinerer lederstilling og familieliv?
Vi er en familie som hjelper hverandre og stiller opp for hverandre, slik at de store barna bla. hjelper til å hente minstemann på 5 år i barnehagen. Jeg og min mann deler og bytter på alle oppgaver. Med telefon, laptop og god programvare er det enkelt å jobbe hjemmefra om kvelden når minstemann har lagt seg. Det gjør det mulig å ha en krevende lederstilling når man kan velge hvor og når man jobber.

Fortell om positive og negative sider ved stillingen som Salgsdirektør?
De positive sidene er mange;
- høyt tempo
- utfordrende
- global
og ledende virksomhet
- gode kollegaer og spennende kunde
- IT-bransjen er spennende  

  
Arbeidsmiljøet i Microsoft er spesielt godt, nylig kåret til Best Workplace i Norge og det forteller jo mye om hvorfor jeg trives

De negative sidene er få;
- vanskelig å prioritere siden det er så mye jeg har lyst til å gjøre

Hvilke råd vil du gi andre kvinner som vurderer å ta en lederstilling?
Tenk nøye igjennom om du liker personalansvar og resultatansvar, da vil en lederstilling være et riktig valg. Vær ærlig mot deg selv når du vurderer en slik stilling og tenk på muligheter en slik stilling kan gi deg. Er du glad i utfordringer og lede andre, er dette en stilling for deg. Det er smart å ha en økonomutdannelse som gir deg en ekstra ballast i en lederstilling. Det er også viktig å være nysjerrig på nye ting.

Hvor henter du inspirasjon?
Jeg henter fra dyktige og engasjerte kollegaer og kunder. Jeg er glad i å lese bøker, samt mine barn er min viktigste inspirasjon og energikilde. Jeg er opptatt av å gjøre aktiviteter med barna mine, vi har en stor have og kombinasjonen tre barn og hagearbeid det blir fort min form for trening. Vi har hatt en førerhund i ett år som har vært spennende samt at vi også har hatt en utviklingsstudent boende hos oss fra Hong Kong noen måneder.

Hva gjør du om 10 år?
Jeg tror at jeg enten fortsatt sitter i en lederstilling eller kanskje har startet eget firma og tilbyr coach tjenester for å inspirere andre.


Forlagssjef, Tun Forlag
Heidi Jannicke Andersen

www.tunforlag.no

Hvor lenge har du jobbet som forlagssjef hos Tun Forlag?
Jeg har jobbet som forlagssjef  i  Tun Forlag siden 2002. Før det jobbet jeg som redaktør i samme forlag.

Hvilken bakgrunn har du?
Jeg har utdannelse innen naturforvaltning i U-land og tropisk økologi, www.umb.no Jeg jobbet først som lærer ved  Tomb videregående skole, tok etterutdanning PPU. Jeg har også skrevet 2 bøker om naturforvaltning for videregående skole. 

Hva går jobben din ut på?
Jeg har en variert arbeidsdag. Jeg har ansvar for alt fra personal og ledelse til å  vurdere og velge ut nye boktitler  for utgivelse. Jeg deltar på bokmesse i Frankfurt og London. Vi gir ut bøker for aktiv fritid, faglitteratur og lærebøker  innen naturbruk.

Fortell om positive og negative sider ved stillingen som forlagssjef?
De positive sidene er mange;
 interessante arbeidsoppgaver
-
 det skjer noe hele tiden
- aldri utlært
- positive utfordringer
- veldig variert
- kontakt med nye mennesker

De negative sidene er få;
 stress  i perioder 
- rapporteringer og rutinearbeid

Hvilke råd vil du gi andre jenter som vil bli jobbe i et forlag?
Det er flere veier å gå for å komme inn i forlagsbransjen.  Hos sakprosaforlag som oss har vi bruk for mennesker med en fagutdannelse,  som  for eksempel landbruksutdanning, jurist, biolog, filosof  m.v. Andre har media og journalistutdannelse. Det viktigste er å ha et aktivt forhold til bøker og god språkforståelse. Man bør være interessert i nye ting, engasjert og  ha et relevant nettverk.

Hvor henter du inspirasjon?
Jeg henter inspirasjon fra en meningsfylt arbeidsdag med godt teamarbeid og gode medarbeidere. Jeg får også inspirasjon av å følge opp nye medarbeidere. I fritiden henter jeg inspirasjon fra min  pasjon, som er hester. Jeg har  en  egen gård med stall og rir  eller kjører egne  hester så godt som   hver dag. Det gir meg ekstra overskudd og energi hele året.

Hva gjør du om 10 år?
Jeg jobber med noe som engasjerer meg. Jeg trives veldig godt i forlagsbransjen og  det kan godt hende at jeg fortsatt  er her i Tun Forlag som forlagssjef.


Pressetalskvinne, Oslo Lufthavn Gardermoen
Sofie Bruun
Samboer, 1 barn

www.osl.no

Hvor lenge har du jobbet som pressetalskvinne hos OSL?
Jeg har jobbet som pressetalskvinne hos OSL siden april 2007. Før det jobbet jeg med informasjon hos Nasjonal Sikkerhet, en avdeling som ligger under Forsvarsdepartementet.

Hvor lenge har du jobbet som pressetalskvinne hos OSL?
Jeg har jobbet som pressetalskvinne hos OSL siden april 2007. Før det jobbet jeg med informasjon hos Nasjonal Sikkerhetsmyndighet , et direktorat  som ligger under Forsvarsdepartementet.

 

Hvilken bakgrunn har du?
Jeg har utdannelse som journalist fra Journalisthøgskolen, www.hio.no , grunnfag kunsthistorie, finsk  fra Universitetet i Oslo, www.uio.no ,  samt nordisk litteraturvitenskap fra Universitetet i  Helsingfors, http://www.helsinki.fi/university/,  . Etter et par års jobbing, tok jeg 1 ½  års permisjon og dro til Sydney i Australia og tok en mastergrad i informasjon og kommunikasjon ved  University of Technology, Sydney  http://www.uts.edu.au/

 

Hva går jobben din ut på?
Jeg har en variert jobb der ingen dag er lik.  Jeg er mediakontakt for journalister  og annenhver uke har jeg 24 timers døgnvakt for pressetelefonen.  Denne høsten skal jeg også se på informasjonsstrategien vår og jobbe med prosjekter knyttet til den grafiske profilen.  Jeg skriver også  skriver pressemeldinger,  og håndterer henvendelser om film -  foto  henvendelser.   Skriver også for vår internettside, intranettside samt våre magasiner. Jeg er også ansvarlig  for å svare ut nabohenvendelser.  I år feirer OSL 10 år og i den forbindelse skjer det mange spennende aktiviteter.

 

Fortell om positive og negative sider ved stillingen som pressetalskvinne?

De positive sidene er mange;
- variert
- utfordrende
-
hyggelige kollegaer
- lærer noe nytt hver dag
- samferdsel er spennende
- fleksibel arbeidsgiver

De negative sidene er få;

-stress
-24 timers pressetelefon ansvar kan i perioder være en krevende belastning

 

Hvordan er arbeidsmiljøet hos OSL?
Jeg trives veldig bra. Jeg har hyggelige kollegaer.  Vi har en god kantine. Vi har firmahytte samt ansatte rabatt på flytoget.Vi har et eget opplegg for sykefravær med oppfølging for ansatte.

 

Hvilke råd vil du gi andre jenter som vil bli pressetalskvinne i en bedrift?
Jeg vil anbefale enten media- og kommunikasjonslinje eller journalistutdannelse. God yrkeserfaring innen en informasjonsavdeling er viktig samt å være opptatt av å lære nye ting. Da er man alltid oppdatert.

 

Hva gjør du om 10 år?
Jeg vil være i en jobb som engasjerer meg med utfordrende arbeidsoppgaver samt lære noe nytt hver dag.


Lyst til å flytte utenlands for en periode?
Mange drømmer om en tid i utlandet, enten i forbindelse med jobb, eller for å lære språk og andre kulturer å kjenne. Det er slett ingen umulighet. I Europa har vi nå et åpent arbeidsmarked, og det er enkelt å forflytte seg over landegrensene. Her følger noen praktiske informasjoner for utenlandsopphold.

Første spørsmål er hvor du ønsker å bo. Skal du jobbe er det viktig å beherske språket, selv om engelsk ofte er arbeidsspråket. Vurderer du å søke permisjon fra jobben i Norge for å ta et sabbatsår i utlandet, er regelen at du skal melde flytting for opphold utover 6 måneder. En løsning kan være å ta seks måneder av to kalenderår, for eksempel fra 01.07. det ene året til 30.06. neste år. Da oppnår du inntekt i Norge begge år, noe som gir deg poeng og medlemsskap i Folketrygden.

Ønsker du å lære et fremmed språk er det lurt å gå på lokale språkkurs. På den måten erverver du både grunnleggende språk- og lokalkunnskap.

Når det gjelder spørsmålet om kjøp eller leie av bolig, kan det være en idé å leie for kortere opphold. Kjøp av bolig kan være en lang og omstendelig prosess.

Har du barn, kan du sende barna på lokale skoler. Barn lærer språk raskt og har en utrolig tilpasningsevne. Men sørg for trygge omgivelser og god oppfølging.

Utenlandsoppholdet kan finansieres ved at du leier ut boligen din i Norge. Leieinntektene er skattefrie seks måneder i året. Du kan også snakke med banken om avdragsfrihet på evt. lån i den perioden du er borte. De fleste land i Europa har lavere bo- og levekostnader enn Norge.

Marit Jahren
marit.jahren@lambition.no 
www.lambition.no

 


Artic Femme
Linda Øverli Nilsen

Gründer Reiselivsmagasin og nettsiden – Artic Femme
Samboer: 1 barn
www.articfemme.no

Når etablerte du Artic Femme?
Jeg etablerte firmaet mitt Artic Femme august 2007.

Hvilken bakgrunn har du?
Jeg er har bachelor i friluftsliv og mastergrad innen reiseliv ved Høgskolen i Finnmark (Alta).

Hvordan markedsfører du Artic Femme?

Jeg markedsfører Artic Femme via nettsiden www.articfemme.no, pressemeldinger, linksamarbeid og friluftsmagasinet som kommer ut neste år med samme navn Artic Femme.

 

Hvordan kombinerer du jobb og familie?

Jeg jobber/studerer når sønnen min er i barnehage og nå snart skole. Da jeg startet opp selskapet mitt var jeg faktisk alenemor. Det er fullt mulig å studere og være etablerer, men det krever planlegging og god struktur. Det blir en egen livsstil, der du jobber variert. Hemmeligheten er å organisere livet ditt slik det passer deg uavhengig av om det er helg eller kveld. Jeg har takket være positive foreldre og studielån, greid å være alenemor samtidig som jeg har studert og etablert mitt selskap Artic Femme. For meg er det en berikelse å være mor samtidig som jeg er gründer. Som mor er sønnen min alltid det viktigst. Dermed tror jeg fallgruven blir mindre i forhold til hvorvidt firmaet mitt blir en suksess eller ikke.

 

Har du fått støtte fra kommunen?

Nei. Men jeg er akkurat tatt opp som inkubator-bedrift og skal søke inkubatorstipend på kr 800.000. Inkubatorstipend er en ordning for nyetableringer med høyt kunnskaps- og/eller teknologinivå, som vurderes å ha et stort verdiskapingspotensial og som har tjenester/produkter som kan være aktuelle for et internasjonalt marked. Mer info om inkubatorstipend finner du her på adressen: www.innovasjonnorge.no/Tjenester/Finansiering/Stipender/Inkubatorstipend/

Hvilke råd vil du gi andre som vil starte opp firma?

-bruk nettverket ditt
- bruk etablerer nettverk som f.eks www.connectnorge.no/  og http://kvinnovasjon.no/

- tålmodighet
- pågangsmot
- Bruk positive men realistiske mennesker som sparringspartnere, og styr unna negative mennesker, med mindre energi enn deg selv. 
- Ansett dine medarbeidere/samarbeidspartnere etter deres kompetanse og ikke basert på vennskap
- Har du en dårlig magefølelse for et samarbeid eller en avtale -bryt!
 

Hva kjennetegner Artic Femme?

 Arctic Femme er et konsept som har som mål å bli best på kvinner og friluftsliv i Norge. Produktene er web-siden www.arcticfemme.com og Norges første friluftsmagasin for kvinner "Arctic Femme".  Magasinet skal selges over hele Norge og vil komme i 2009. Arctic Femmes målgruppe er friluftsinteresserte kvinner, fra den uerfarne til den erfarne. 


Z-Design
Nina Larsen

Fotograf
Gift: 3 barn
www.z-design.no

Hvilken bakgrunn har du?
Jeg er utdannet grafisk designer, webdesigner og nå akkurat ferdig utdannet fotograf med utdannelse fra Fotoskolen. Jeg har yrkeserfaring innen grafisk design og webdesign. Jeg fikk angst og depresjon i forbindelse med en skillsmisse. Angsten har styrt meg i mange år, men nå er det JEG som styrer angsten. 

 

Hvordan markedsfører du deg?
Jeg markedsfører mine tjenester via  min nettside www.z-design.no Her har jeg også en link til min nettbutikk hvor man kan kjøpe mine fotografier. Visittkort er levert ut ved flere butikker og firmaer som barnehage, blomsterbutikk, fotobutikk og i det lokale nettverket rundt meg. Jeg er medlem i mange andre online sider der jeg viser mine kunst bilder. Ellers blir det flyers, plakater, kundebesøk og snart annonsering i lokal avisen ”Indre”.

Hvilke råd vil du gi andre som vil bli fotograf?
- ekte interesse for å bli fotograf
-
tålmodighet
- følge magefølelsen din og stole på den
-være målbevisst
- ting tar tid
- ekstra jobb i oppstartfasen 
- positiv partner
-
godt kamera; et godt nybegynner kamera er Canon 350E eller Nikon D40 til rundt 5000,- 

Hvor henter du inspirasjon?
-mitt eget hode
-andres bilder
-prøve og feile
-naturen; blomster, skog, fjell, regnvær

Hvordan kombinerer du jobb og familie?
Jeg jobber når de andre er i barnehage, skole og jobb. Jeg liker å jobbe om kvelden og helger. Med en positiv og samarbeidsvillig partner, går dette bra. Det er lett å drive butikk så lenge jeg har foto studio hjemme og kan jobbe hjemme ifra, da kan jeg regulere åpningstiden selv.

Har du fått støtte fra kommunen?
Nei, men jeg har nettopp flyttet til en ny kommune og skal i samtale med NAV for å sjekke ut dette.

www.z-design.no
http://ninazdesign.deviantart.com/store/


Elise Smykker, Lillestrøm
Tove Elise Vinje
Gift, 2 barn

www.innbodesign.no


Når åpnet du butikken din Elise Smykker?
Jeg åpnet butikk og showroom 1. desember i Storgt 18 i Lillestrøm i 2007.
 

Hvilken bakgrunn har du?
Jeg er utdannet flyvertinne og interiørdesigner samt har erfaring fra møbelbransjen og fra gullsmed.

Har du  mottatt økonomisk støtte til oppstart av firmaet ditt?
Nei, men planlegger å søke om støtte hos Innovasjon Norge.

Hvordan fikk du ideen til å starte egen smykke butikk?
Jeg har alltid vært svak for smykker og i forbindelse med bryllup til min bror i Mexico, ble jeg klar over at det var der jeg skulle jobbe og finne samarbeidspartnere.

Hvilke råd vil du gi andre kvinner som vil starte egen butikk?
Har et motto at "Veien blir laget underveis" og at "Rom ikke ble bygd på en dag".
-TÅLMODIGHET
- godt nettverk
- positiv partner
-
tro på din idè
- kjøp brukt hyller/skap til butikken på www.finn.no
- vær målbevisst
- ting tar tid
- invester underveis

Hvordan markedsfører du Elise Smykker?
Jeg markedsfører butikken min via min egen nettside www.innbodesign.no, annonsering i lokalavisen Romerikes Blad, flyer, plakater, messer, nettverk, kundebesøk…Jeg reiser jevnlig rundt i hele Norge og selger mine smykker til lokale gullsmeder. Jeg selger mine smykker i over 40 gullsmeder rundt i Norge.

Hvordan kombinerer du jobb og familieliv?
Med store barn er det lett å drive egen butikk og spesielt hvis man har mulighet til å finne lokaler som er utenfor et stort senter, da kan man regulere åpningstiden selv.

Hva kjennetegner smykker fra Elise Smykker?
Mine smykker lages i samarbeid med egen designer i Mexico. Smykkene er håndlagde av lokale sølvsmeder i Mexico og er garantert ikke laget av barn. Sølvutvinning fra Mexico er verdens kjent for sin gode kvalitet og vakre farge. Smykkene kjennetegnes som;
- klassiske og tidløse
- spesielle og særegne
- ekte krystaller
Hun har spesialisert seg på klaver som har fått stor respons samt har matchende ørepynt, klips, halssmykker og barnesmykker.  Hun har også begynt å ta inn smykker for menn. Du kan gjerne designe ditt eget smykke hvis du vil. Elise Smykker kan skaffe det meste!

Elise Smykker har et stort utvalg av anheng, ringer og armbånd med vakre krystaller som; turkis, sodolitt, onyx, malakitt, opal, perlemor, ametyst, karneol, tigerøye, jade mfl.

Smykkesteinen Sodalitt er en vakker stein i blånyanser som Tove har på seg på bildet har gode energier for kvinner som blant annet; balanserer stoffskifte, fremmer søvn, åndelig bevissthet, frembringer fysisk utholdenhet og hjelper å klarne opp. Perfekt stein for aktive kvinner.

Mer info om Elise Smykker  finner du på hennes nettside: www.innbodesign.no


Alma, Holmestrand
Siv Myklebust
Gift, 2 barn

www.almastores.com


Når etablerte du butikken Alma?
Etableringen var en prosess som startet tidlig i 2007.  Jeg har lenge drømt om å eie og drive min egen butikk, og våren 2007 fant jeg et ledig lokale hvor jeg så muligheten til å etablere en butikk etter mine egne ambisjoner. Butikken åpnet 30. august 2007, og jeg valgte navnet Alma som på spansk betyr sjel. 

Har du mottatt noen form for støtte til etablering av butikken Alma?
Nei.  

Hvilken erfaring har du fra før?
Egentlig er jeg utdannet spesialpedagog og har drevet barnehager i mange år.  Jeg gikk fra barnehager til butikksjef for Mexx for flere år siden, og ble senere ansatt som selger hos Mexx Scandinavia og deretter hos Part Two.

Hvilke varer tilbyr butikken din?
Jeg ønsker at Alma skal være en butikk der du kan finne klær, smykker og annet spennende tilbehør. Jeg fører merkene Mexx. InWear, Part Two, Soaked in Luxury, American Vintage, Bibi, Suzanna G, Sofie Schnoor, By me, Designers Remix, Le Temps des Cerises, Henko Design, Bjørg, Dillon Rogers, Up a Tree, Ugg Australia, Cottenfield dame og Mexx Sport.

Hvilke råd vil du gi andre kvinner som vil starte egen butikk?
- være motivert og klar for mye jobbing
- følge magefølelsen din og stole på den
- tro på din idè
- støtte fra familie og venner

Hvordan markedsfører du Alma?
Jeg markedsfører butikken min via egen nettside www.almastores.com samt annonser i lokalavisen hver måned. Det viktigste jeg gjør er min kundebehandling som gjør at jeg har gode kunder både i og utenfor Holmestrand.

Hvordan kombinerer du jobb og familieliv?
Jeg har store barn på 18 og 21 år som jobber deltid i butikken når de har tid etter skolen i helger og i ferier. Med en positiv familie i ryggen er det mulig å kombinere mye jobbing ved å eie og drive sin egen butikk. Noe hele familien gleder seg over.

Mer info om Alma finner du på hennes nettside: www.almastores.com 


Henko Design, Lommedalen
Hanne Hertzenberg
Gift, 3 barn

www.henkodesign.no

Når startet du opp som smykkedesigner?
Det begynte med at jeg og et par venninner lagde smykker til oss selv når ungene våre var små. Jeg fant roen og kreativiteten blomstret når jeg satt med vakre perler og krystaller. Mine venninner gikk tilbake til sine jobber etter endt barselpermisjon og jeg fortsatte med mine smykker. Dette var i 2004.

Hvilken bakgrunn har du?
Jeg er opprinnelig utdannet lærer og har jobbet som lærer i barne- og ungdomsskolen.

Har du  mottatt økonomisk støtte til oppstart av firmaet ditt?
Nei, men planlegger å søke om støtte hos Innovasjon Norge.

Hvilke produkter tilbyr Henko Design?
Jeg tilbyr håndlagde kjeder og armbånd med bruk av perler, krystaller, metall og skinntråd. Jeg lager smykker til både hverdag og fest.

Hvilke råd vil du gi andre kvinner som vil starte egen virksomhet?
- økonomisk trygghet av partner
- positiv partner og familie/venner
- tro på din idè
- godt nettverk

Hvordan markedsfører du Henko Design?
Nettverk er gull verdt! Jeg markedsfører mine smykker med egen nettside, butikker, nettverk samt venner og familie. Nå kan du kjøpe mine smykker i 5 butikker i Trondhjem, Holmestrand,
Bærums Verk, Oslo og rundt på Østlandet.

Hvordan kombinerer du jobb og familieliv?
Med 3 barn er hverdagen hektisk med bringing og henting i barnehage og skole. Med begge to i fulltidsjobb blir dette for mange vanskelig å få tid til barna. Jeg har valgt barna i kombinasjon med å drive eget firma hjemmefra. Med god planlegging og samarbeidsvillig ektemann gjør dette til en god ordning for hele familien og for barna en trygg og rolig hverdag.

Hva er positive og negative sider ved å drive hjemmefra?
Det beste ved å drive eget firma er frihet til å styre din egen arbeidsdag og mer tid til barna. Det negative ved å drive hjemmefra er man alltid er tilgjenglig, samt usikkerheten rundt ustabil inntekt.

Hvor henter du inspirasjon?
Jeg får inspirasjon når jeg jobber, ser flotte farger, vakker natur, årstidene, mennesker og kafebesøk.

Mer info om Henko finner du på hennes nettside: www.henkodesign.no


Alveland, Andøya
Rita King
Gift, 2 barn

www.alveland.no

Hvilken bakgrunn har du?
Jeg er opprinnelig utdannet hjelpepleier og har jobbet innen helsetjenesten og PU-tjenesten.

Har du  mottatt økonomisk støtte til Alveland?
Ja, jeg har mottatt kr 50.000,- i etableringsstøtte og 140.000,- til igangsetting og markedsføring av Alveland.

 

Hvilke produkter tilbyr Alveland?
Jeg tilbyr håndlagde såper med duft av alt fra kamille til multer og julesåpe, badebomber og badeoljer samt egne gavepakker.  

Hvordan produserer du såpene?
Jeg har leid rimelige lokaler i samfunnshuset her på Andøya og har der et eget verksted hvor jeg lager alle mine såper for hånd.

Hvilke råd vil du gi andre kvinner som vil starte egen virksomhet?
- positiv partner og familie/venner
- tro på ditt produkt
- godt nettverk
- send inn søknad til Innovasjon Norge

Hvordan markedsfører du Alveland?
Jeg markedsfører Alveland med egen nettside, butikker, annonser, messer, nettverk, presseomtaler samt venner og familie.

Hva gjør du om 10 år?
Da har jeg ansatte og utvidet såpeverkstedet og selger mine håndlagde såper til hele Norge og norden.


Mer info om Alveland finner du på hennes nettside: www.alveland.no


Home-Start Familiekontakten - foreldre hjelper foreldre

Homestart-koordinator
Hanne Bech Ligaard
www.home-start.no  

Når ble Home-Start etablert i Skedsmo Kommune?
Home-Start ble startet opp i Skedsmo Kommune i 2000, og jeg har jobbet her siden 2004. Home-Start ble etablert i Leicester i England i 1973 av Margaret Harrison. I dag finnes det Home-Start avdelinger i hele verden. I Norge ble Home-Start etablert i 1995.

Hvilken utdannelse har du?
Jeg er utdannet barnevernspedagog.

Hva gjør Home-Start?
Home-Start er en organisasjon der foreldre hjelper foreldre basert på frivillig innsats. Home-Start har som mål å være en familiekontakt for alle småbarnsforeldre med barn under 6 år samt være en støtte for trilli
ng og tvillingfamilier, ved alvorlig sykdom og død, eller være der når livet av flere grunner blir for vanskelig. Home-Start mottar henvendelse fra foreldre og gjør hjemmebesøk for å kartlegge behovet til hver enkelt familie. Det kan være tvillingfødsel, sykdom eller død som gjør at man i perioder av småbarnslivet trenger litt ekstra nettverk og en voksen person å snakke med i en tøff hverdag. Våre familiekontakter besøker hver familie hver uke fra 2-4 timer. Vi tilbyr samtaler og er en ekstra ressurs for familier i en krevende småbarnshverdag.

Hva kreves for å bli en familiekontakt?
For å bli en familiekontakt kreves at du har egne barn eller utdannelse innen barn og ungdom samt levere politiattest. Alle som vil jobbe hos Home-Start går først igjennom 30 timers forberedelseskurs. Alle har taushetsplikt. De som jobber hos Home-Start er i alderen mellom 26 og 70 år.

Hvordan markedsfører dere Home-Start?
Home-Start markedsføres via Skedsmo Kommune sitt infoblad, nettsiden www.home-start.no, infomateriell til alle skoler, barnehager og parker samt alle helsestasjoner.

Hvilke råd vil du gi til andre som vil starte opp som Home-Start koordinator i sin kommune?
Har du relevant utdannelse, dvs innen barnevern, sosialpedagog, førskolelærer, lærer, hjelpepleier eller sykepleier tar du kontakt med kommunens avdeling for barne og familier forebyggende tjenester.
Det må dannes en lokal ressursgruppe i kommunen eller organisasjonen. Deretter må gruppa sende en søknad til HSFN som ligger i Oslo (adresse på nettsiden). Styret tar saken opp og må godkjenne alle nye avdelinger før de starter opp. I  samarbeid med Home-Start Norge får du rådgivning og assistanse til igangsetting av Home-Start i din kommune. Dette er en spennende og selvstendig jobb, der ingen dag er lik. Du møter spennende mennesker hver dag og det å hjelpe andre gir dagen ekstra verdi.


Himmelrommet
Gro Eriksen
Samboer 2 barn: 23 år og 8 år

www.himmelrommet.no


Når etablerte du interiørbutikken Himmelrommet?
Jeg etablerte Himmelrommet august 2005.  

Hvilken bakgrunn har du?
Jeg har utdannelse fra kjole og drakt linje på yrkesskolen, og har jobbet som daglig leder ved interiørkjedebutikken Princess.

Når kom ideen til å starte Himmelrommet?
Drømmen om å drive egen interiørbutikk har ligget i magen min i mange år. Jeg måtte først bli moden nok til å tørre å satse på drømmen!  

Hvilke produkter tilbyr Himmelrommet?
Jeg har alt fra engler, madonnabilder og figurer, glass, lykter, lys, servietter, møbler, kurver til baderoms- og kjøkkendetaljer. Stilen er nostalgisk og landlig romantisk. Her finner du alt du møtte ønske deg til både hus og hytte.

Hvilke råd vil du gi andre kvinner som vil starte egen interiørbutikk?
- erfaring fra interiørbransjen
- økonomisk støtte fra samboer/ektefelle
- tro på deg selv
- støtte fra familie og venner
- godt nettverk

Hvordan greier du å kombinere interiørbutikk og nettbutikk?
Det er hektisk og er fordelt slik at jeg på dagen jobber i butikken og på kvelden og helger pakker og sender ut bestillinger fra nettbutikken. Det er blitt en livsstil.

Har du mottatt noen for form offentlig økonomisk støtte?
Nei.

Hvordan markedsfører du Himmelrommet?
Jeg markedsfører Himmelrommet med egen nettside, annonser i interiørblader, nettverk, kollegaer, venner og familie.

Hvor finner du varene til Himmelrommet?
Jeg reiser mye, blant annet i Danmark og Sverige som har mange spennende interiørprodusenter.

Hva gjør du om 10 år?
Da jobber jeg kun med nettshopen – det er fremtiden.

Mer info om Himmelrommet finner du på hennes nettside: www.himmelrommet.no 


Suzani
Wenche Holth
Gift, 1 barn

www.suzani.no


Hvilken utdannelse har du?
Jeg er utdannet tekstildesigner fra SHKS samt har lang erfaring fra interiørbransjen der jeg har etablert og drevet to interiørbutikker samt arbeidet som stylist og interiørdesigner.

Når etablerte du firmaet Suzani?
Suzani ble etablert høsten 2006. 

Når kom ideen til å starte Suzani?
Jeg har lang erfaring med å drive interiørbutikker i samarbeid med andre og ønsket å starte mitt eget interiørshowrom med produkter av god kvalitet og nyskapende design fra kontinentale designere og leverandører rettet mot interiørkonsulenter og interiørbutikker.

Hvilke produkter tilbyr Suzani?
Jeg har spennende dekorasjonsdetaljer og møbler med orientalsk stil fra Nic Duysen fra Belgia, vakre og håndlagde lamper fra Flavia Del Pra fra Brasil, eksklusiv tekstilkolleksjon fra Les Indiennes fra Amerika, unike belysninsløsninger fra Creaticv Lights fra Tyskland. Felles for mine produkter er at de kan kombineres i forskjellige stilarter og passer like godt på hytta som hjemme.

Hvilke råd vil du gi andre kvinner som vil starte eget interiørshowrom og drive med import?
- god erfaring fra interiørbransjen
- egenkapital i startfasen
- selvgående
- nysjerrig
på nye ting
- godt nettverk
- kjenne godt produsenter

Hva er fordeler og ulemper med å drive eget firma?
Fordeler:
- frihet
- styre
arbeidsdagen selv
Ulemper:
- ensomt
- varierende
inntekt

Har du mottatt noen for form offentlig økonomisk støtte?
Nei.

Hvordan kombinere jobb og familieliv?  
Jeg har barn i tenårene og det gjør det enkelt for meg å jobbe mye som man i perioder må gjøre for å drive eget firma. Man har jobben i hodet og hjertet hele uka, og må ofte jobbe i helger for å bli à jour med mail og andre gjøremål. Med små barn er jo dette ikke alltid like lett, da man har mindre fritid etter endt barnehage.

Hvordan markedsfører du dine produkter?
Jeg markedsfører mitt firma og mine produkter med egen nettside, annonser i interiørblader, nettverk, kollegaer, venner og familie.

Mer info om Suzani finner du på hennes nettside: www.suzani.no  


Lyst til å flytte utenlands for en periode?
Mange drømmer om en tid i utlandet, enten i forbindelse med jobb, eller for å lære språk og andre kulturer å kjenne. Det er slett ingen umulighet. I Europa har vi nå et åpent arbeidsmarked, og det er enkelt å forflytte seg over landegrensene. Her følger noen praktiske informasjoner for utenlandsopphold.

Første spørsmål er hvor du ønsker å bo. Skal du jobbe er det viktig å beherske språket, selv om engelsk ofte er arbeidsspråket. Vurderer du å søke permisjon fra jobben i Norge for å ta et sabbatsår i utlandet, er regelen at du skal melde flytting for opphold utover 6 måneder. En løsning kan være å ta seks måneder av to kalenderår, for eksempel fra 01.07. det ene året til 30.06. neste år. Da oppnår du inntekt i Norge begge år, noe som gir deg poeng og medlemsskap i Folketrygden.

Ønsker du å lære et fremmed språk er det lurt å gå på lokale språkkurs. På den måten erverver du både grunnleggende språk- og lokalkunnskap.

Når det gjelder spørsmålet om kjøp eller leie av bolig, kan det være en idé å leie for kortere opphold. Kjøp av bolig kan være en lang og omstendelig prosess.

Har du barn, kan du sende barna på lokale skoler. Barn lærer språk raskt og har en utrolig tilpasningsevne. Men sørg for trygge omgivelser og god oppfølging.

Utenlandsoppholdet kan finansieres ved at du leier ut boligen din i Norge. Leieinntektene er skattefrie seks måneder i året. Du kan også snakke med banken om avdragsfrihet på evt. lån i den perioden du er borte. De fleste land i Europa har lavere bo- og levekostnader enn Norge.

Marit Jahren
marit.jahren@lambition.no 
www.lambition.no


Tid for ny giv!
Årets begynnelse er en utmerket tid for selvransakelse. Vi starter liksom med blankere ark enn ellers i året. Sett livet ditt i fokus og vurder hva som er bra, og hva du skulle ønske var annerledes. Se på ulike områder som f.eks. arbeid/karriere, familieliv, fritid, venner, økonomi og ditt indre følelsesliv. Still deg selv noen enkle spørsmål: Hva er bra i livet mitt? Hva er ikke så bra? Føler jeg at jeg får brukt meg selv og mine ressurser tilfredsstillende? Hva skulle jeg i tilfelle ønske var annerledes? Vær hundre prosent ærlig med deg selv, og la følelsene lede deg frem til svarene. Intuisjonen og følelsene, vil ofte gi deg et annet bilde enn hodet og fornuften.
Du er selv ansvarlig for ditt liv og din situasjon, og bare DU kan rette opp de skjevheter som måtte være der. Ta saken i egen hånd og gå i gang med å gjør noe NÅ! Kanskje er det ikke så mye som skal til. Sett deg mål for hvordan du vil ha det; hvordan du vil at livet ditt skal være, og legg en plan for å komme dit. Benytt inngangen til det nye året til å gjøre noe godt for deg selv. Og når du hjelper deg selv til et bedre liv, gjør du også noe godt for dine omgivelser. Lykke til!

Marit Jahren
marit.jahren@lambition.no 
www.lambition.no

BJDesign
Designer Berit Jeanette H.  Engen

www.bjdesign.no
– Close of history – wear it and feel it.
 

Når startet du opp designfirmaet Berit Jeanettes Design?
Jeg startet opp mitt designfirma og systue høsten 1996.

Hvilken bakgrunn har du?
Jeg har utdannelse og yrkeserfaring innen kontoradminstrasjon. Jeg er ellers selvlært innen design og søm.

Hvor gammel var du da du sydde ditt første antrekk?
Jeg skulle på skoleball i 8.klasse og hadde ingen kjole å ha på meg. Moren min hadde en kul kjole i flotte 70-tallsfarger som jeg sydde inn og endret litt på, slik lagde jeg min første kjole.

Når fikk du ideen til å starte opp som designer av viking og middelalderfestdrakter?
Tilfeldighetene gjorde at jeg ble invitert til å delta på et julemarked som ble puffet jeg trengte for å komme i gang med å sy festdrakter fra viking og middelalderen.

Hvilke produkter selger BJ Design?
Jeg selger festdrakter, kjoler og tilbehør som smykker, belter, hodeplagg og vesker fra viking og middelalderen for hele  familien.

Hva kjennetegnes BJ Design?
Min design design kjennetegnes med unike klær og drakter med historisk preg i ren design sydd i vakre naturmaterialer som ull og lin med matchende tilbehør.

Hvordan markedsfører du BJ Design?
Jeg markedsfører mine klær via min nettside, markeder, messer, egen butikk, nettside med nettbutikk, besøk av turopperatører, nettverk med mer.


Hvilke råd vil du gi andre jenter som vil starte opp egen systue og designe klær?

- ha tro på din ideè
- finn støtte hos samboer/ektemann og venner
- vær tålmodig
- ting tar tid
- bruk nettverk

Hva gjør du om 10 år?
Selger mine klær i hele Europa og USA via min nettside samt inngår samarbeid med spennende partnere. Glede kvinner, menn og ungdom med unike og historiske klær og festdrakter fra viking og middelalderen til bonderomantikken. 

Mer info om Berit Jeannette finner du på hennes side: www.bjdesign.no Jobb innen kosmetikk: www.oriflame.no
Lyst på ny jobb? 
Arbeidsmarkedet er i stadig forandring. Er du fleksibel og interessert i å lære nye ting, har du en fordel på dagens jobbmarked. Her er våre tips når du skal søke jobb: 
- Kort CV med passbilde
- Invester i stil- og fargeanalyse
- Egen coach gir god assistanse underveis
- Reg deg på nett hos f.eks  Stepsone, Aetat samt Manpower som har Norges største jobb database. Send også mail til familie og venner...

Karrieretips heltid, deltid, coaching, sommerjobb, kurs, CV... 
Adecco
Attest

Aftenposten
Bedriftsguiden - Landets største startside for næringslivet
Bedriftsguiden.no/stillinger
Coachteam
Deltidsjobb
Dinside
Hjemmeparty
Infosteg
Karrierelink
Kvinnesiden
Lambition.no
Manpower - Norges største database for jobb
Sols jobbguide
Sommerjobb
2coach
Makingsense

Portrett av spennende jenter 
Anne-Mette Røsting - Energipåfyll
Anna Røer - Annas Asiatiske kjøkken
ADAS - Aslaug Dahlø Arrangement Servive - totalleverandør av kurs, seminar og foredrag
Elisabeth Peregi - Adm. direktør i Lindex Norge
Helle Myre - Designer og stylist - Bli ny kurs

2coach - Sissel Sem Stoltenberg - invester i fremtiden din og bruk en coach
Indeco - alt innen stukkatur(gips)
Sunwear - badetøy med solbeskyttelse fra topp til tå
Sigrid Hammer - Flyger og foredragsholder
Pernilla Walfridsson - Tidligere rallykjører og reisearrangør av turer til rallyløp rundt i verden
Gunn Karin Sakariassen - Kostholdsrådgiver
Gitte Dyrberg - Trendy dansk smykkedesigner 
Ingrid Kristiansen - Nordic Motion - Stavgang for hele familien
Ny og Ne kulturopplevelser
Tilda
Isis Design
Romerike Opplevelser
Kolonihagen
Yoga for livet
Mamaponcho
Naturligvis
Lifetravel
Ellen Wickstrand
Fargetypesystemet
Trine WickstrømKvinnelige gründere 
Går du rundt med en drøm om å starte opp for deg selv. Kanskje 2007 er riktig år for deg. Begynn med å lage en plan for ditt produkt/tjeneste og inviter et par gode venninner for å drøfte din etablerer drøm. Mange trenger et ekstra puff for å komme i gang. Med hjelp av gode venner som har tro på deg og din drøm er dette første skrittet mot å starte opp for deg selv. 

SABONA 
Ynghild Solholm  
Gift
www.sabona.no

Hvordan fikk du ideen om å etablere Sabona?  
Jeg hadde bursdag og valgte å arrangere en støttekonsert på Musikkflekken hvor jeg jobbet. Rundt 50 stilte opp gratis både på og bak scenen. Vi fikk inn 25.000 kr som jeg valgte å sende til en dame jeg hadde hørt om som jobbet i Zimbabwe. Da visste jeg at pengene kom direkte frem. Jeg bestemte meg for at jeg hadde lyst til å jobbe frivillig og tok et halvt års permisjon. Jeg reiste til Zimbabwe først for å se hva pengene hadde blitt brukt til (som vi hadde sendt nedover) og for å lete etter en jobb. Etter kort tid ble tilfeldigheter en stor del av min historie. Jeg kom til Dopota landsby, hvor jeg begynte som lærer og tilpasset meg livet der. Jeg ønsket å bli som en av de på grasrota. Under sultkatastrofen i 2002 begynte store prosjekter å forme seg. I 2004 valgte jeg å starte SABONA, en stiftelse. Da trengte jeg flere støttespillere hjemme i Norge.

 

Hvordan får du tak i støttespillere og midler til dine prosjekter?
En utrolig positiv innsats fra familie, venner, bekjente og støttespillere fra hele Norge har gjort det mulig å sette i gang de forskjelllige prosjektene for å gjøre landsbyen selvhjulpen og i stand til å ta vare på alle i landsbyen med hensyn til mat, medisin, skole og arbeidsplasser.  

Hvordan tar du ut lønn?
Jeg tar ikke ut honorar, men tar ut en godtgjørelse som dekker kost og losji. Nå har jeg valgt å starte med foredrag for å bidra til husholdningen. Det er snille mennesker rundt meg og min samboer og et studielån som vokser som har gjort det mulig for meg å holde SABONA gående.

Hvilke råd vil du gi til andre jenter som vil jobbe med hjelpearbeid?  
Spar opp penger slik at du har en reservekonto i bakhånd. Bruk utdannelsen din fra Norge til nytte for den landsbyen du vil hjelpe, da hjelper du landsbyen med ny kunnskap samt videreutvikler deg selv og får fin erfaring. Ting i Afrika har en egen tidsregning som kan være vanskelig for oss europeere å forstå. Vi er vant til at ting blir gjort i dag, mens en afrikaner tenker kanskje i dag eller kanskje i morgen. Samt at samfunnet er ustabilt når det gjelder økonomi og demokrati som gjør det vanskelig og krevende å være hjelpearbeider som ønsker å få ting gjort og se resultater. Ønske om å starte opp prosjekter i et U-land er det viktigste. Man går inn i dialog med mennesker og viser ydmykhet. Dessuten krever det at du må legge alt annet på hylla og vie all tid til dette. Det kan bety 3, 5 eller 10 år av ditt liv. Det betyr at det må være din drøm du følger.

Hva gjør du om 10 år?  
Sabona vil alltid være en del av meg. Håper jeg kan leve av å fortelle andre om mine erfaringer i Afrika samt videreutvikle kunnskapserfaringer og produkter fra Afrika til Norge samt har fått min egen familie og egne barn.

Hva er pluss og minus ved Sabona?  
Pluss:  
- glede, spennende, utfordrende, lærerikt, nye dimensjoner, sette pris på livets enkle gleder

Minus:  
 
- slitsomt, stressende, krevende, belastende, lite mat, sykdommer, dårlig økonomi

Hvilke prosjekter jobber Sabona med?  
Sabona jobber med følgende prosjekter i Dopota:  
- Matdistribusjon  
- Medisinsk støtte  
- Damm  
- Vannsystem  
- Small business fond  
- Hjelpefond  
- Klinikker  
- Bad og dusj ved skolen  
- Hjelp til skoler  
- Elektrisitet  
- Woman group

Hva kan vi gjøre for å hjelpe Sabona?  
Vi trenger hele tiden flere faddere samt pengestøtte til våre prosjekter. De vakre kurvene som kvinnene i landsbyen lager kan bestilles fra vår nettside. Ta kontakt med oss for mer info om det du vil bidra med. Sabona trenger alt fra symaskiner til medisiner og lastebiler. Mer info om Sabona: 
www.sabona.no

 


Midtskogveien Barnepark
Drevet av: Siri Vøyvik
Assistent: Rose Hansen

www.skedsmo.kommune.no

Når startet du opp Midtskogveien Barnepark?
Midtskogveien Barnepark er en park som er blitt drevet av private i mange år. Jeg tok over parken august 2005, da de som drev den før meg gikk av med pensjon. Skedsmo kommune har rundt 50.000 innbyggere og kun 5 parker i vår kommune.

 

Hvilken bakgrunn har dere?
Siri har 8 års erfaring som barnehageassistent i barnehager på Skedsmokorset. Rose har tidligere jobbet innen data og regnskap. Begge er småbarnsforeldre og trengte plass til sine barn. Det ble grunnen til at de fikk inspirasjon til å starte opp selv.

Mottar Midtskogveien Barnepark økonomisk støtte fra Skedsmo Kommune?
Nei, dessverre. Men det finnes mange kommuner i Norge som gir økonomisk støtte til de som driver parker i sin kommune. Vi håper at Skedsmo Kommune vil støtte oss og andre parker i Skedsmo Kommune for å ta vare på et godt tilbud til barn som trives å være ute.

Hvilket tilbud har Midtskogveien Barnepark?
Midtskogveien Barnepark har åpent fra kl. 10.00 – 15.00 hver dag, med heldagsplass i vår åpningstid, halvdagsplass samt 3 dager pr uke. Dette tilbudet er laget for å gi foreldre et best mulig fleksibelt tilbud i sitt nærmiljø. Det koster kr 900,- for en heldagsplass og er et rimelig tilbud for barn mellom 1 og 5 år. Vi sitter sammen med barna i sandkassa og trives sammen med de i deres frilek. Vi spiser inne hver dag kl. 12.30 og er også inne når det er kaldt om vinteren og når det er dårlig vær. Vi er opptatt godt kosthold for barna og tilbyr også frukt hver dag til alle barna mot at de betaler kr 50,- pr måned.

Hvilket råd vil dere andre jenter som vil starte barnepark?
- være glad i barn
- være glad i å være ute
- være glad i fleksibel arbeidstid

Hva er fordeler og ulemper ved å drive barnepark?
Fordelen ved å drive barnepark er muligheten til å være ute med barn samt få mye frisk luft. Vi kan være sammen med egne barn i parken og samtidig la de få et stort nettverk av lekekamerater. Ulempen er lav inntekt

Hvordan markedsfører dere barneparken?
Vi markedsfører barneparken ved å henge opp plakater på butikkene i nærmiljøet samt helsestasjonene. Skedsmo kommune har på sin nettside
info over parker med tlf og adresse.

Mer info om Midtskogveien Barnepark finner du på nettsiden : Midtskogveien Barnepark

 


ATHA YOGA
Camilla Veen
Samboer, 1 barn
Yoga instruktør, jurist

www.athauyoga.no

Når prøvde du første gang yoga?
Jeg meldte meg på mitt første yoga kurs våren 2000 i Oslo.

 

Hvor har du utdannet deg til yoga instruktør?
Jeg startet opp med power yoga og har tatt mange forskjellige yoga kurs. Jeg er egentlig utdannet jurist, men etter mitt første møte med yoga ble dette min nye levevei. Jeg har også tidligere jobbet som aerobic- og treningsinstruktør. Jeg har praktisert ved bl.a. Yogasenteret i Oslo, Yogaskolen i Oslo, Ashtanga Yoga Oslo, Jivamukti Yoga Center New York og Jivamukti Yoga Center London. Jeg har vært sertifisert Jivamukti Yoga – instruktør siden høsten 2003, er godkjent instruktør i den internasjonale organisasjonen Yoga Alliance og har rett til å bruke tittelen "R.Y.T." (Registered Yoga Teacher).

Hvilken yogaretning holder du kurs i?
Jeg holder yoga kurs basert på en egen hatha yogaform som kalles for Jivamukti Yoga. Det tilbys også timer i Ashtangayoga, avspenning, gravid- og mammayoga. Atha Yoga har fokus på;
-  fysiske yogaøvelser
- pusteteknikk
-  chanting
- avspenning
- meditasjon
Timene starter og avsluttes alltid med nakkemassasje. Røkelse, levende lys og oppløftende musikk setter den rette stemningen. På Atha Yoga trener du ikke bare kroppen, men sjelen og hjertet også!


Hvordan startet du opp firmaet?
Jeg startet opp Atha Yoga april 2005.

Har du mottatt økonomisk støtte ved etablering av firmaet?
Nei.

Hvem er målgruppen til Atha Yoga?
Alle som har lyst til å lære om yoga og holde kropp og sjel i god balanse. Jeg tilbyr kurs for gravide og mammayoga samt har egne tilbud rettet mot arbeidsplasser. Stiv nakke og stress? Sliten og ukonsentrert? Jeg kommer til arbeidsplassen og underviser i yoga.

Hvilke råd vil du gi andre jenter som vil starte eget firma?
- ha tro på din idé
- ha mot
- gode støttespillere
- vær tålmodig
- begynn i det små og utvid gradvis

Hvordan kombinerer du jobb og familieliv?
Heldigvis så er min samboer selvstendig næringsdrivende og jobber freelance som musiker. Han har stor forståelse for min arbeidstid og levestil. Det gjør det enkelt for oss begge å  kombinere familie og jobb. Vi har lange og koselige morgenstunder med vår sønn. Vi kan styre dagene våre selv og det gir oss mulighet til å kombinere jobb og familieliv på en god måte.

Hvordan markedsføres du Atha Yoga?
Jeg markedsfører Atha Yoga via nettsiden, eget newsletter, annonsering i lokalavisen, kinoreklame, gratis aviser og redaksjonell omtale.

Mer info om Atha Yoga  finner du på nettsiden : www.athayoga.no  

 


VERAWILLIAM - Designundertøy  
Anne Cecilie Rinde

Kaja Heyerdahl
Klesdesignere
www.verawilliam.no

Når sydde du ditt første plagg?
Med min mammas symaskin sydde jeg mitt første plagg rundt 7 års alderen. Jeg har alltid vært svak for kjoler, og fant kjoler i skapet til mamma som fikk ny design. ’Ikke alltid like populært’ Jeg elsket å kle meg ut og derfor ble mammas kjoler brukt til utkledning.

Hvilken utdannelse har du?
Jeg er utdannet ved Esmod innen trend, design og mønsterkonstruksjon. Etter endt utdanning jobbet jeg som assistent hos Sophie Faroh. Det var en lærerik periode der jeg fikk god innføring i de mange prosessene i en klesproduksjon fra ide til ferdig produkt. Jeg har tatt etablererskolen og der traff jeg grafisk designer Kaja Heyerdahl. Dette ble begynnelsen på Vera & William, med undertøy som starten på et merkevare-konsept.  

Hvor henter du inspirasjon?
Jeg er opptatt av gamle dagers gode design og elsker å besøke bruktbutikker både i Norge og utlandet for inspirasjon til å lage nye modeller.

Hvordan startet du opp firmaet?
Etter etablererskolen begynte Kaja Heyerdahl og jeg et samarbeidet og etablerte siden firmaet Rinde & Heyerdahl AS. Vi søkte om utviklingsstipend hos Innovation Norge og med adresse Gjøvik fikk vi tildelt kr 200.000,- Deretter søkte vi om etablerstipend og fikk kr 300.000,- Dette gav oss kapital til å finne samarbeidspartnere og starte opp vår første undertøys kolleksjon. Videre fikk vi inkubatorstipend på kr. 300.000,- for videre internasjonalisering av merket.Hvilket råd vil du gi andre jenter som vil bli klesdesigner?

- lag en god plan
- finn en dypere mening med ditt konsept
- tenk miljø
- skap en identitet til plaggene/merkevarenavnet

Hvordan kombinerer du jobb og familieliv?
Man må være villig til å ofre mye ved etablering av eget firma. Privatliv blir det heller lite av, alt blir mer en livsstil enn en jobb. God planlegging og fokus på kvalitetstid er viktig. Uten en forståelsesfull, tålmodig og hjelpsom familie samt gode venner som stiller opp hadde det aldri gått. All kredit til dem!!

Hva er spesielt med undertøy fra Vera & William?
Vårt mål er å designe innertøy som gjør at du føler deg vel og er behagelig. Med råvarer som silke, kasjmir, angora, merinoull og den mykeste bomull ønsker vi å lage undertøy for både ham og henne, men også videre utover dette. Vi ønsker å lage tradisjonelle modeller med høy kvalitet i ny innpakning og vårt mål er at våre plagg skal lages miljøvennlig og med kjærlighet til hvert enkelt plagg.

Hvor produseres undertøyet?
Vi har inngått samarbeid med flere strikkefabrikker i Italia som vi er godt fornøyd med. Materialene som ull, silke, bomull og kasjmir kommer fra underleverandører som er godkjente fabrikker og er opptatt av miljø og gode arbeidsforhold for sine ansatte.

Hvordan markedsføres undertøyet?
Vår undertøys kolleksjon blir markedsført via nettsiden vår og gjennom pressen, samt butikker over hele Norge. Snart
kan man også kjøpe våre undertøyskolleksjoner i butikker i Skandinavia og England .

Hva gjør du om 10 år?
Driften ligger fremdeles her i Norge; på Gjøvik og i
Oslo , vi har flere ansatte og selger våre kolleksjoner i butikker over store deler av verden.

Mer info om VeraWilliam finner du på deres nettside: www.verawilliam.no

 

lilly-K
Lilly-Kristin Gundersen
www.lilly-k.no

Når startet du opp nettbutikken  lilly-K?
Jeg startet opp www.lilly-k.no den 24. mars i år.

Har du mottatt noen form for offentlig støtte?
Nei.

Hvilken bakgrunn har du?
Jeg er utdannet ingeniør  innen elektronikk  og har jobbet innenfor realfag  og administrasjon samt fagopplæring og industri.

Hvordan fikk du idè til å starte opp  prosjektet   lilly- k ?
Etter å ha brukt PC som verktøy i mange år, savnet jeg mer feminine tilbehør til laptop/PC. Tenkte først å utvikle produkter fra a-å med hensyn til design og produksjon, men oppdaget via nettet  to  spennende designerfirmaer  i USA og jeg er blitt en av deres få forhandlere i Europa.  

Hvilke produkter selger  lilly-K?
Jeg selger fargerike, trendy og kvalitetstilbehør til data som laptop cover,  ipod/mobil vesker, PC vesker og matchende tilbehør. Nye produkter kommer utover året.

Hvordan markedsfører du  lilly-K?
Jeg bruker tid på å sende ut pressebrev til aktuelle nettsteder samt forskjellige medier.

Hvilke råd vil du gi andre jenter som vil starte opp nettbutikk?
Viktig er å lære seg og gjøre alt selv rundt det å drive e n nettbutikk. Legge inn timer på å få mer kunnskap og bruk av digitale verktøy fremfor å kjøpe slike tjenester. Da lærer du samtidig som du ikke påfører store kostnader i startfasen. Et vsidomsord jeg kanskje ubevisst har benyttet - "Bygg ikke en semitrailer når det klarer seg med en personbil" Bruke nettverket rundt deg for gode råd og tilbakemeldinger.Shopløsning er valgt hos www.mamut. com  og det er jeg godt fornøyd med. Programmet er brukervennlig og de gir god support.

Hva gjør du om 10 år?
Håper jeg har så stor omsetning  og har agenturer som forbindes med kvalitet slik at jeg kan leve av det . 
Ønsker å følge med på trender innen tekonologi og utvikle nettshopen til å bli en nettshop med gode og nyttige produkter innen design og teknologi rettet mot kvinner.

Mer info om  lilly-K  finner du på deres nettside : www.lilly-k.no


Wilhelmine
Trine Wilhelmine Rønnevig, samboer
Gullsmed

www.wilhelmineshop.com

Når lagde du ditt første smykke?
Jeg har alltid vært glad i å gjøre ting med hendene. Jeg lagde mitt første smykke som var et halsbånd med ørnemotiv vevd med perler (indianer inspirert) når jeg var 13 år.

 

Hvilken utdannelse har du?
Jeg har gullsmedutdannelse fra Elvebakken Videregående skole i Oslo og har siden 1986 drevet eget gullsmedverksted.

Hvor henter du inspirasjon?
Jeg er opptatt av farger og mennesker samt er glad i å reise, det er mine inspirasjonskilder.

Hvordan startet du opp firmaet ditt?
Jeg var ferdig utdannet gullsmed i 1985 og med støtte fra et lokalt jobbskapnings stipend, fikk jeg kr 60.000,- fra Lillesand kommune som gjorde at jeg i 1986 etablerte mitt eget verksted i Lillesand. Jeg flyttet til Oslo i 1991 og hadde eget verksted på Majorstua i 10 år før jeg flyttet tilbake til Lillesand igjen.

Hvilket råd vil du gi andre jenter som vil starte opp eget smykkeverksted?
- brenn for det du gjør
- snakk og rådfør deg med andre gullsmeder
- finn en mentor/rådgiver gjerne en god venn/venninne
- lytt til erfarne gründere og finn din egen stil

Hvordan kombinerer du jobb og familieliv?

Jeg har samboer, 3 katter, 1 hund, 6 kaniner, 7 høner og 1 hane. Jeg har valgt et liv uten barn og trives som supertante samt min samboer har en sønn.

Hvordan markedsfører du dine smykker?
Mine smykker blir markedsført via kunder, finnes hos over 100 gullsmeder rundt i Norge, messer, utstillinger og nettsiden min www.wilhelmineshop.no 

Hva gjør du om 10 år?
Sannsynligvis er jeg bosatt i Lillesand, men kanskje jeg bor en periode i utlandet.

Mer info om Wilhelmine  finner du på nettsidne : www.wilhelmineshop.com

 


Gadino
(Kommer fra navnene Anna GAbriella og Hilde PallaDINO)
Hilde Palladino
Gründer og designer

www.gadino.no


Når fikk du din første veske?
Jeg var rundt 5 år da jeg fikk min første veske. Den var sort, firkantet og laget i et glinsende materiale. Siden den gang har jeg alltid vært opptatt av vesker. 
Når tegnet du din første veske?

Jeg har helt siden jeg var liten alltid likt å tegne, male og sy. Det var vel i ungdomsskolen at jeg tegnet min første veske.
Når startet du firmaet Gadino?
Jeg etablerte firmaet i 2001. Jeg har alltid hatt lyst til å starte mitt eget firma, men ikke hatt helt klart for meg hvilken bransje og produkt jeg skulle satse på. Mens jeg bodde i Monaco i 2000 skjedde noe utrolig. Eieren i en veskebutikk kjøpte av meg min egendesignede og egensydde eske mens jeg var og tittet på vesker. Slik startet veskeeventyret mitt. Jeg var tilfeldig på rett plass til rett tid med rett produkt.Hvilken utdannelse har du?

Jeg er IT ingeniør samt har også grafisk utdannelse og utdannelse innen tegning, søm og farge. Jeg har også en økonomisk/markedsføringsutdannelse fra NMH som absolutt er et pluss når man skal starte sitt eget firma. Jeg synes en allsidig utdannelse har gitt meg mange ben å stå på og jeg kan se saker (og dermed løsninger) ut fra flere vinkler. 
 

Hvordan forberedte du etableringen av Gadino?

Jeg sparte opp ekstra kapital og med ekstra pågangsmot dro jeg av gårde til Monaco for å etablere meg. Her fant jeg inspirasjon for å designe vesker og behagelig klima å leve i. Jeg jobbet først en periode i et shippingfirma og hadde veskeprosjektet som hobby. Salg av veskene gikk etter hvert så bra, at jeg kunne si opp min jobb og satse 100% på design og salg av mine vesker. Med etter hvert 300 reisedøgn, har jeg nå base i Norge, men hjertet mitt er i Villefranche/Monaco.

Hvordan kom du i kontakt med fabrikk som kunne produsere vesker for deg?
Ved en tilfeldighet ble jeg kjent med 3 jenter som driver en fabrikk i Bangkok i Thailand og de lagde min første kolleksjon. Nå har jeg broderidelen av veskene i India og den siste produksjonen som omfatter montering skjer i Italia.

Har du besøkt fabrikkene?
Ja, jeg er med på hele produksjonen av veskene og for å kontrollere at alt blir slik jeg ønsker besøker jeg ofte fabrikkene i India og Italia. Arbeiderne jobber under godkjente arbeidsvilkår dvs regulert arbeidstid og lønn. Arbeiderne bor utenfor fabrikklokalene i egne hus.

Hvor mange kolleksjoner lager du pr år?
Jeg lager 2 kolleksjoner pr år, en vår/sommer- og en høst/vinter kolleksjon.

Hvordan markedsfører du Gadino?
Markedsføring skjer via fornøyde kunder, finnes i dag i veske- og klesbutikker i over 20 land og nettsiden www.gadino.no I Norge får du kjøpt veskene i de fleste store byer.

Hvor finner du inspirasjon?
Jeg henter inspirasjon overalt, fra reiser, ornamenter, gamle tapeter, natur og mennesker.

Hva gjør du om 10 år?

Jeg har utvidet firmaet mitt med flere ansatte slik at jeg kan redusere antall reisedøgn.

Hvilke råd vil du gi andre jenter som vil starte opp eget veskefirma?

-         
pågangsmot
-         
teste og feile
-         
besøke veskebutikker for tilbakemelding og råd 

Mer info om Gadino finner du på deres nettside www.gadino.no


DELLING GROUP, avd. Oslo
Drude Sømme, prosjektleder
Gift, 3 barn

www.dellinggroup.no
 

Hvilken utdannelse og yrkeserfaring har du?
Av utdannelse har jeg sekretærskolen og markedsføring fra BI. Jeg har yrkeserfaring fra forskjellige stillinger innen reklamebransjen.

Hvilken stilling har du hos DELLING GROUP?
Jeg er prosjektleder med ansvar for prosjekter for små og store kunder innen visuell kommunikasjon.
   

 

Hvilke tjenester tilbyr DELLING GROUP?
DELLING GROUP tilbyr tjenester innen grafisk produksjon, messer & utstillinger, storformat, center boards og digitalt bevegelig media. DELLING GROUP har avdelinger i Norge, Sverige, England og representanter i Øst-Europa.

Hvordan kombinere krevende jobb og familieliv?

Vi har 3 barn som alle er aktive innen sport og teater.  Vaskehjelp hver 14. dag er en god avlastning. Et godt samarbeid gjør at vi ellers hjelper hverandre med alt fra klesvask, matlaging og bringing og henting av barn til deres forskjellige aktiviteter. Mannen min leverer barn i barnehage og skole hver morgen og jeg henter på ettermiddagen. Jeg har bevisst valgt 80% stilling som gjør at jeg har fri hver fredag og bruker dagen til å handle inn mat, trene og planleggen helgens aktiviteter og turer.

Hvor henter du inn ny energi?
Jeg henter inn ny energi ved å trene som gir meg overskudd. Helgene er familien sammen og drar på ski eller reiser på hytta om sommeren for å bade og fiske. Det å være ute i naturen med frisk luft og gode turer gir meg ny energi.

Hvilke fritidsinteresser har du?
Jeg er glad i å trene, om vinteren går jeg og familien på ski, både langrenn og slalåm. Om sommeren trives jeg ved havet. Ellers er jeg er glad i å lage mat. Familien er kjernen i livet mitt og det er sammen med de 3 guttene mine og mannen min jeg trives best. Vi har hytte på Sørlandet som brukes flittig i hele sommerhalvåret. Der stortrives hele familien. Ellers er det også viktig å ta vare på gode venner, enten at jeg går turer med en venninne eller tar en ekstra telefon, sender en sms eller inviterer venninner og barn til en felles lunsj.

Hva gjør du om 10 år?
Jeg har kanskje byttet jobb. En av mine drømmer er å starte eget firma, så kanskje jeg er i gang med det om 10 år? Med 3 barn vil jeg prioritere å jobbe 80% stilling som gir meg ekstra tid til barna samt reduserer stress i hverdagen.

Mer info om DELLING GROUP finner du på deres nettside : www.dellinggroup.no

 


DnBNOR, avd. Nannestad/Gjerdrum
Kari Haug, avd. banksjef
Gift, 2 barn

www.dnbnor.no

Hvilken utdannelse og yrkeserfaring har du?
Jeg er bedriftsøkonom fra BI og har gjennom årene tatt forskjellige ledelseskurs som er en del av et masterprogram. Jeg startet å jobbe i marketingavdelingen til Mills, gikk deretter til BBS og jobbet som fagleder i mange år, og jobber nå som avd. banksjef i DnBNOR.

Når fant du ut at du ville ha lederansvar?
Det var under bedriftsøkonomstudiet at jeg skjønte at jeg er en person som liker utfordringer og varierte arbeidsoppgaver. I min faglederjobb hos BBS var det et spesielt godt arbeidsmiljø som var positive til likestilling og oppmuntret egentlig alle til å ta lederansvar, både med og uten personalansvar. Min erfaring er at en moderne bedrift som inspirerer alle til å videreutvikle seg gir fornøyde ansatte.

 

Hvorfor er det morsomt å ha lederansvar?
Lederansvar enten alene for et produkt/fagområde eller i kombinasjon med personalansvar gir deg mange utfordringer. Lederansvar er morsomt fordi;
- varierende
- utviklende for deg selv og motivere andre til videre utvikling
- ansvar
- frihet
- lønn
- større mulighet for påvirkning ved viktige avgjørelser i bedriften/avdelingen

Hvordan kombinere krevende jobb og familieliv?
Jeg har vaskehjelp , og familien deles på husarbeidet. Det viktigste er å ikke sette så høye krav til seg selv. Glem hybelkaniner, pusse vinduer, alle 7 slag til jul… Prioriter hva som er viktig for nettopp deg og din familie. Gi slipp på alt stresset om at alt skal være gjort til enhver tid. Ikke være redd for å si nei og sette grenser. Bli flink til å delegere og gi litt slipp på behovet for å ha kontroll hele tiden…

Hvor henter du inn ny energi?
Det er viktig å holde på med ting som oppleves positivt.
Være sammen med familien. Trene og være ute. Dra på hytta, og reise til andre land og kulturer. Lage mat og gode diskusjoner.

Hva gjør du om 10 år?

Jeg liker å videreutvikle meg og liker nye utfordringer. Det skjer mye spennende i min bransje bank, så jeg antar at jeg vil trives med spennende prosjekter som gjelder fremtidens bruk av bank , eller forretningsprosesser og samspill/utvikling på tvers i organisasjonen.

Mer info om DnBNOR finner du på deres nettside : www.dnbnor.no


Trine Wickstrøm
Helse- og sosialsjef
www.skedsmo.kommune.no

Hva slags utdanning har du?
Jeg er utdannet jurist.

Hva slags yrkeserfaring har du?
Etter endt utdanning, jobbet jeg 4 år som jurist i Utlendingsdirektoratet, 4 år i Justisdepartementet, juridisk rådgiver i Skedsmo kommune 2 år, organisasjon- og personalsjef i 5 år, og i mai 2005 begynte jeg i stillingen som helse- og sosialsjef i Skedsmo kommune.

Hvorfor ville du bli helse- og sosialsjef?
Jeg hadde god kjennskap til organisasjonen og så de store utfordringene stillingene ville gi meg. Jeg er samfunnsengasjert og vil i en slik stilling kunne påvirke slik at vi får et helsetilbud til det beste for våre innbyggere.  Det er et offentlig ansvar å legge til rette for at alle innbyggere i kommunen for et best mulig helsetilbud innenfor de rammer vi har til rådighet.

Hva er fordeler og ulemper ved å være leder?
Fordelen er å ha stor innflytelse på jobben samt varierte arbeidsoppgaver. Stillingen er utfordrende og jeg jobber innenfor et bredt arbeidsområde. Ulempene er høyt arbeidspress, redusert fritid og lange arbeidsdager.

Hvilke råd vil du gi andre jenter som vil bli leder?
Tørre å ta utfordringer. Stole på egne vurderinger. Jeg ser mange flinke jenter, men ser at mange av disse er usikre på om de
kan bli en god leder. Mitt råd er å være deg selv, være ærlig og lytt til din indre stemme. Lederstillinger i det offentlige gir store utfordringer.

Hvordan kombinerer du jobb og familieliv?
Med godt samspill av en positiv ektemann og sønn på 14 år, stiller alle opp for hverandre slik at hverdagen går rundt. Vi hjelper hverandre med husarbeid og matlaging. Vi har felles interesser i å være ute i skog og mark. Vi er alle glad i friluftsliv og tilbringer tid på hytta så ofte vi
kan . Det gir overskudd til å takle aktive uker med fotballkamper og lange arbeidsdager på jobben.

Mer info finner du på www.skedsmo.kommune.no


Farvetypesystemet
Jette Holm
Martine Koehler
www.dinfarvetype.dk

Når fikk dere ideen om å lage Farvetypesystemet?
Vi har begge jobbet med kommunikasjon og analyse av mennesketyper rettet mot både private og bedrifter. Vi savnet et system som på en enkel måte blir et funksjonelt verktøy for sine brukere. Et moderne system som tenker på hele mennesket. Det ble Farvetypesystemet.

Når startet dere firmaet Farvetypesystemet?
Vi etablerte Farvetypesystemet i 1998.

Hvilke tjenester tilbyr Farvetypesystemet?
Vi tilbyr foredrag, kurs, partnermatch, coaching, rekruttering, medarbeidersamtaler, personlig utvikling samt utdannelse som Farvetypeterapeut som går over 6 mnd med foredrag i weekenden. Vi har i år gitt ut boken – Din farvetype – ditt liv. www.damm.no

Hva kan Farvetypesystemet gjøre for deg?
Målet med Farvetypesystemet er å være et komplett selvbehandlingssystem for å få et bedre liv i balanse og til å utnytte sine ressurser. Systemet er basert på at man først tar en personlighetstest som er bakgrunn for en videre analyse for sin livsstil. Styrkeprogrammer gir deg redskaper til forbedringer for din helse, det kan være bruk av krystaller, eteriske oljer, kostveiledning, trening med mer. Farvetypesystemet er basert på den 2000 år gamle vitenskapen om de 7 chakraene for å beskrive hele mennesket.

Hvordan markedsfører dere firmaet og deres tjenester?
Vi bruker nettet som vår markedsføringskanal. Vi har laget en brosjyre som vi deler ut ved messer og gir ut til aktuelle samarbeidspartnere. Vi har nettopp gitt ut boken; Din farvetype – ditt liv (www.damm.no ) som vil være en god markedsføring for oss og våre tjenester.


Hvilke fordeler og ulemper er det å drive eget firma?

Vi er begge småbarnsmødre og ser store fordeler å jobbe hjemmefra med småbarn, noe som er stressende hvis man jobber utenfor hjemmet og skal rekke barnehage og jobb hver dag. Du har mulighet til å skape din egen arbeidsplass og frihet til å jobbe når det passer deg best.

Ulempene er at man har lett for å glemme å stenge av jobb-knappen og tenke jobb hele døgnet. En annen ulempe er ustabil inntekt. Men med en positiv partner og eventuelt en ekstra jobb til man får stabil inntekt, er veien å gå for mange.

Er det mulig å ta Farvetypeutdannelsen i Norge?
Ja, vi starter Spice up your Life! weekendkurs i Norge tidlig i våren 2006. Dette kurset kan taes separat som en life spicer, og er samtidig også grunnkurset for utdannelsen til Farvetype Coach®. Be om mer information på mail til JenteROM eller www.dinfarvetype.dk

Hvilke råd vil dere gi andre jenter som drømmer om å starte eget firma?
Go for it! Ikke tenk for mye, ta sats og gjør det du drømmer om! Ta tingene som de kommer underveis i prosessen din. Vær bevisst på hardt arbeide og lange dager. Følg hjertets stemme og lytt til ditt indre om hva som er best for deg. Ikke vær redd for fiaskoer, det kan være veien til en annen retning i livet ditt. Ting blir kanskje ikke som du har tenkt deg, men la veien bli til underveis. Farvesystemet kan være en god hjelper i prosessen til du har skapt ditt eget firma.

Mer info om Farvetypesystemet, boken og utdannelsen, besøk deres nettside på www.dinfarvetype.dk


Ellen B. Wickstrand
www.wickstrand.no

Hvorfor etablerte du eget firma i 1991?
Inntil da hadde jeg jobbet med politikk og næringsliv siden 1980 som ansatt. Mitt ønske var å skape noe eget for mine mulige kunder så vel som for meg selv. 

Hva er fordeler og ulemper ved å drive eget firma?
Fordelene er blant annet gleden ved å skape og oppnå resultater, og gleden ved å stå på egne ben. Ulempene er alt som til enhver tid må ordnes av administrativ og teknisk karakter og skjemaene som følger med å drive egen virksomhet. Jeg har periodevis ”bare” vært ansatt. I andre perioder har jeg kombinert å være ansatt med å drive for meg selv. De siste fem årene har jeg ”bare” drevet egen virksomhet. Som ansatt leder har jeg jobbet både med fag og hatt personalansvar. Med egen virksomhet uten fast ansatte kan jeg konsentrere meg fullt og helt om fag. Det er et privilegium for meg å kunne veksle, siden jeg har hatt ulike behov i ulike faser av livet.  

 

Hvilke tjenester tilbyr du?
Jeg tilbyr rådgivning og undervisning i kommunikasjon. Denne kombinasjonen gir meg spennende utfordringer. Og så brenner jeg for å skolere jenter!  

Hvordan markedsfører du dine tjenester?
Jeg er kjempedårlig på markedsføring. Det er i grunnen noe jeg behersker i liten grad. Jeg har kjekke kunder som forteller om meg til andre. Og så har jeg nettsiden min www.wickstrand.no.

Hvordan kombinerer du jobb og familie?
Det har aldri vært noe problem. Jeg har hele tiden hatt full støtte for min etablering. Mannen min er en klok samtalepartner som jeg har lært mye av.  

Hvilke råd vil du gi andre jenter som vil starte eget firma? 
Start med det du liker kjempegodt! Finn ut hva du har lyst til å gjøre og gjør nettopp det. Du må være selvgående, arbeidsglad, til å stole på og like ansvar. Hvis du kombinerer det som er morsomt for deg med å lytte til din indre stemme, er alt mulig! Tenk positivt!

www.wickstrand.no


Life Travel
Lisbeth Pettersen

www.lifetravel.no

Når ble Life Travel etablert?
Firmaet Life Travel ble etablert januar 2004.

Hvem står bak Life Travel?
Heidi Jondalen, Tone Bergersen og Lisbeth Pettersen. Vi er 3 jenter som kjenner hverandre fra før og har felles interesser innen selvutvikling og reise.  

 

Hva er ideen til Life Travel?
Ideen kom i 2003. På det tidspunktet jobbet jeg som redaktør i reisemagasinet Reiser og Ferie, mens Heidi var markedssjef hos Kilroy Travel. Vi oppdaget at vi hadde en del felles drømmer, og dermed kom ideen om å starte egen bedrift som kombinerer selvutvikling og feriereiser. Tone som i tillegg til å være en velkjent investor, er i tillegg veldig opptatt av helse og sunnhet, selvutvikling og reise. Alle tre savnet et reiseselskap som tilbød dette og fant ut at vi fikk gjøre dette selv!

Hvilken utdannelse har du?

Jeg er utdannet journalist fra Norges Journalist Høgskole,
http://www.mediehogskolen.no samt selvlært videoprodusent og har produsert 6 dokumenterfilmer om meditasjon og livsstil.

Hvordan kombinerer du jobb og familie?
Jeg har et aktivt liv som består i å drive Life Travel , jobben som meditasjonsinstruktør samt journalist. Jeg elsker alle jobbene, de gir meg mye energi  og jeg har ikke noe behov for å dele livet opp i jobb og privatliv. Jeg tenker ikke på jobben som jobb, heller som en svært hyggelig del av livet, like trivelig som privatlivet. Jeg har en datter på 20 år og det gjør mitt familieliv enkelt. Vi deler de samme interesser og liker å gjøre ting sammen. Da hun var liten tok jeg henne med ut på jobber og reiser. Det var aldri noe problem. Hun har fått med seg mye erfaring som har kommet til god nytte senere. Kunne jeg ikke ta med barn på jobben så byttet jeg barn med venner, enkelt og greit, og trivelig. Datteren min har ingen forventninger eller ønsker om at jeg skal sitte og strikke, eller diske opp med middag. Hun er bedre enn meg til å lage mat, så det tar  vi på hælen.

Hvilke råd vil du gi andre jenter som vil starte eget firma? 
Rydd plass i livet ditt, slik at du har tid, også til den personlige prosessen - selvutviklingen som du får på kjøpet når du påtar deg nye spennende oppgaver.  Å starte nytt firma er også litt skummelt rent økonomisk. Du får testet mange sider av deg selv - blir mer oppmerksom på egne styrker og svakheter. Nyttig! Skulle jeg gi noen råd må det være å  ta godt vare på deg selv underveis, gjøre yoga, eller meditere, male eller gå tur i skogen. Og legg deg langflat på sofaen med en stor sjokolade, og glo på TV, hvis det er det kroppen din har lyst til akkurat da. Lytt like mye  til kroppen som til hode. Den er mye klokere, om enn ikke så høylydt, så du må lytte godt. Da slipper du å bli syk og møte den berømte veggen.... Men ikke vær redd for å jobbe for mye. Vi tåler mye mer enn vi tror selv. Glem alle de snusfornuftige advarslene fra late venner. Hør heller på din egen kropp og føl deg fram til hvor mye du tåler. Man dør ikke av å bli skikkelig sliten en gang i blant. Vær seriøs og total, men prøv å unngå å bli alvorlig. Gravalvor er døden for gründere, hold på humøret! Sett av en 3 års periode som etableringsfase – ting tar tid

Hva skiller Life Travel  fra andre reisearrangører?
Vi er den eneste reisearrangøren som har spesialisert oss på konseptet selvutvikling og feriereiser. Vi har knyttet til oss 20 dyktige og kjente norske instruktører som blant annet  Yoga instruktør Schirin Zorriassateiny, operasanger Elizabeth Nordberg-Shultz, maler Annfrid Leikvoll mfl. Mer info på deres nettside:
www.lifetravel.no  

Hvem er målgruppen til Life Travel?
Vår målgruppe er alle, både private og bedrifter. Den største målgruppen vår er kvinner, de reiser mer enn menn og er mer opptatt av selvutvikling som yoga, trening, maling og kultur enn menn.

Hvilket reiseforslag vil du anbefale fra Life Travel?
Life Travel tilbyr reiser for deg som er opptatt av å male, trene, astrologi, kultur, meditasjon, selvutvikling, skriving, spa med mer. Mer informasjon om Life Travels reiser finner du her.Naturlig`Vis
Iren Hovlandsdal
Singel, 1 barn

www.naturlig`vis.no
  

Hvilken utdannelse har du?
Jeg er utdannet Biopat. En almennfaglig naturmedisinsk utdanning ved Biopathøyskolen i Oslo. Det er en 4 årig utdannelse som gir deg jobb som som naturmedisiner. Du kan starte egen praksis som terapeut eller jobbe som kostholdsrådgiver, vitamin- og mineralterapi, urteterapi og immunterapi. Mer om utdannelsen finner du på deres nettside:
http://www.biopathogskolen.no/

Når kom ideen til å jobbe innen helsekost?
Jeg har alltid vært interessert i og opptatt av helse og livsstil med fokus på det alternative. Men det er vel kanskje min mor som jobber innen helsekost som har vært min  inspirasjonskilde. Etter endt utdannelse har jeg jobbet innen helsekost siden 1997.  

Hvordan er det å drive en helseskostbutikk?
Jeg jobber som daglig leder for butikken Naturli`vis Skedsmo på Skedsmo Senter. Jeg jobber i 80% stilling og trives godt. Her har jeg stor frihet og driver butikken som jeg skulle ha vært eier.  Helsekostbutikk er faghandel, noe som gjør jobben lærerik og relativt krevende. Jobben består i å være både helserådgiver og selger.  Det er stadig noe nytt på markedet, så man blir aldri utlært. Heldigvis!  Og det gjelder jo uansett - man kan hele tiden utvide sin forståelse for helse. 

Hvilke råd vil du gi andre jenter som har lyst til å drive en helsekostbutikk?
 
- Ha tro på deg selv og kunne motivere deg selv til å nå dine mål
 
- Like ansvar
 
- Like frihet
 
- Like selvstendighet
 
- Like å lære nye ting
 
- Like å jobbe med mennesker

Hvordan kombinere jobb og familieliv?
Jeg har fra starten ønsket muligheten til å kombinere jobb og familie ved å jobbe litt redusert. Derfor jobber jeg i  80% stilling, noe som fungerer bra.

Hvilket råd til vitamin og mineraler vil du gi aktive jenter?
Det er viktig for alle jenter/kvinner uansett alder å ta "grunnpakka", dvs.  multivitamin-mineral, samt omega-3.  Utover dette kan man bygge på med f.eks rosenrot, som er styrkende og gir energi. Individuelt tilpassede "pakkeløsninger" mht. særlige behov må ordineres av terapeut, evnt. lege. Forøvrig har vi produkter for det meste - forkjølelse, allergi, gravide, pms og overgangsalder, fordøyelse, slanking mm.  

Mer info om helsekostbutikken Naturlig`Vis finner du på deres nettside:
www.skedsmosenter.no
www.naturligvis.no

 

Mamaponcho
Sabrina Sigg
Gift,
1 barn
www.mamaponcho.de

Når ble firmaet Mamaponcho etablert?
Jeg startet opp med firmaetablering høsten 2003 og hadde min første kolleksjon julen 2004. Det første året (2004) solgte jeg kun i Sveits, men nå selger jeg via internett og har oversatt nettsiden www.mamaponcho.de min til tysk, engelsk og fransk.

 


Sabrina Sigg
Gründer Mamaponcho
www.mamaponcho.de

 

Når kom ideen å designe Mamaponcho?
Ideen til Mamaponcho kom mens jeg gikk gravid. Jeg har helt fra min sønns fødsel hver dag brukt bæresele/bæresjal. Men etter som det ble kjølig ute, kom jeg på ideen til Mamaponcho for å holde oss begge varme samt at vi samtidig ser fine ut. Slik utviklet, strikket og sydde jeg min første Mamaponchoprototyp for meg og min sønn. Jeg var overbevisst om at min idé var en god forretningsidé og investerte i en strikkemaskin, en bedre symaskin og begynte å produsere de første Mamaponchoer.

Hvor mange jobber med Mamaponcho?
Jeg og min mann er ansvarlige for markedsføringen, koordinasjon av produksjonen, bestillinger og kundebehandling.
Vår sønn "jobber" som forsøkskanin og fotomodell. I Tyskland har jeg en mamma som tar ansvar for utsendelse av Mamaponchoer i EU-land. Vi samarbeider med flere små strikkefirmaer som strikker på oppdrag for oss.

Hvilken utdannelse har du?
Jeg har egentlig studert Psykologi, men har ikke fullført studiet. Jeg har jobbet som selvstendig fotograf før jeg startet opp firmaet Mamaponcho. 

Hvor mange forskjellige farger og materialer tilbyr Mamaponcho? 
Mamaponcho finnes i fire forskjellige farger og fire forskjellige størrelser. Jeg jobber stadig med utvikling av fargevarianter. Men alt er et spørsmål om kostnader og lagerføringsutgifter. Mamaponcho blir levert med åpning til baby som under svangerskapet kan være lukket og etterpå åpnes. Det gjør at Mamaponcho har en dobbelfunksjon. Når det gjelder material, har vi bestemt oss for ull, da det er både vann avvisende og varmeregulerende og ull er også et flott naturprodukt.

 


Hvor får man kjøpt Mamaponcho?
Mamaponcho får man kjøpt via hvor nettsiden www.mamaponcho.de og i utvalgte butikker.

Hvordan markedsfører du Mamaponcho?
Siden vårt produkt er en nyhet har vi hatt stor pågang på omtaler både i aviser, magasiner, radio og TV.
Vårt hovedmarked er Sveits og landene rundt Tyskland, Østerrike og Frankrike og via vår nettside når vi hele verden!

Hvilket råd vil du gi andre jenter som vil starte eget firma?
Det er mange ting som er viktig å tenke på når man skal starte eget firma. Følgende er viktig å ha fokus på:
- Lytt til din indre stemme
- Lytt til din intuisjon
- Lytt til dine følelser
- Ha tro på deg og ditt produkt/tjeneste

Mer info finner du på deres nettside: www.mamaponcho.de


Yoga for livet
Jane Bjarnøy
Gift, 3 barn
www.yogaforlivet.com
 

Når begynte du med Yoga?
Jeg begynte med klassisk Yoga i 1999 etter at jeg tidligere har drevet aktivt som instruktør innen forskjellige former for dans og trening.  Etter flere forskjellige Yogakurs har jeg funnet ut at retningen Asthanga Vinyasa Yoga – Poweryoga passer meg best og dannet firmaet Yoga for livet.  

Når holdt du ditt første Yogakurs?
I 2003 startet jeg opp firmaet Yoga for livet med å tilby Yogakurs i Lillestrøm ved Loftet Treningssenter. Og har den gang holdt kurs flere steder i Akershus og Oslo, både kveld og helgekurs. Yoga for livet tilbyr Yogakurs for foreninger, bedrifter, grupper og individuelt.

Hvilken bakgrunn har du?
Jeg har bakgrunn innen blant annet ballet, jazz, flamenco, rytmisk sportsgymnastikk, turn og pilates. Jeg er sertifisert poweryoga-instruktør og Pilates-instruktør samt S.A.T.S. Yoga instruktør.

Hvem passer Asthanga Vinyasa Yoga for?
I utgangspunktet en yogaform som passer alle. Den er mer krevende en klassisk yoga siden den gang er en dynamisk og fysisk yoga. Er du glad i å trene og liker å bruke hele kroppen, samt ønsker å holde kropp og sjel i balanse, ja da er dette treningsformen for deg.

Hvorfor bør man trene Asthanga Vinyasa Yoga?
Asthanga Vinyasa Yoga er en fysisk treningsform. En øvelse leder videre til en annen på en naturlig måte. Treningen gir deg styrke, smidighet, balanse, bevegelighet, kondisjon, avspenning og indre ro. Treningen er samsvar mellom pust og bevegelse – meditasjon i bevegelse. Den er perfekt for å holde kropp og sjel i form, kroppen får den fysiske treningen den trenger og sjelen indre ro. Du får økt overskudd til å takle stress og belastninger i hverdagen.

Hvilke råd vil du gi jenter som vil starte opp som instruktør enten av yoga eller en annen idrettsform?
- Ha tro på ideen din
- Tørre å satse 
- Behold jobben din eller gå ned i redusert stilling slik at du kan kombinere begge deler i en overgangsfase til du får en stabil inntekt
- Sjekk markedet og finn lokaler som er slik du ønsker i forhold til pris og potensiale 
- Markedsføring er viktig – lag deg en liten brosjyre og en nettside slik at alle kan finne info om deg på en enkel måte - Annonser i lokalaviser og bruk aktivt jungeltelegrafen samt lokale oppslagstavler for å fortelle om dine treningskurs

For mer informasjon om Asthanga Vinyasa Yoga kurs 2005: Ta kontakt med Yoga for livet ved Jane Bjarnøy på mobil: 982 41 104. www.yogaforlivet.com

Bøker om Yoga finner du på nett hos Bokkilden. http://www.bokkilden.no/SearchResults.aspx?ftsearch=yoga&filtertype=0

Yoga på nett:
http://www.ashtangayoga.no/

http://www.yogaskolen.org/

http://www.yoga.no/


 

American Travel Service

Anita Strømkvist og Asbjørn Fyllingslid
Gift, 2 barn

www.americantravelservice.no

   

Når ble firmaet American Travel Service etablert?

Ved fødsel av vårt andre barn i 2002 ble den offisielle starten på familiefirmaet American Travel Serivice.

Hvem står bak firmaet American Travel Service?

Firmaet er et familiefirma og drevet av Anita Strømkvist og Asbjørn Fyllingslid.

 

Hvilken bakgrunn har du?
Jeg har erfaring innen data og markedsføring. Jeg har 10 års erfaring med salg og markedsføring. Jeg jobber 50 %  hos Thorn Norge og synes jeg på en god måte kan kombinere jobb og familie ved at vi sammen driver firmaet og at jeg gjør min del i firmaet på kvelden og i helger.

 

Hvilke tjenester tilbyr American Travel Service?

Vi tilbyr spesialtilpassede reiseopplegg over hele USA for både enkelt personer og små og store grupper. Vi tilbyr bilferie, storbyferie og ranchferie for å nevne noen av våre tjenester. Asbjørn har over 20 års erfaring fra reiser på kryss og tvers i USA og med sin lokalkunnskap kan vi tilrettelegge gode reisemål som inkluderer alt fra hotell, fly, billeie samt aktiviteter på reisestedet. Vi har lokal kunnskap og gir våre gjester personlig service.

 

Hvordan markedsfører dere American Travel Service?
Vi bruker nettet aktivt samt annonsering i Aftenposten samt andre medier hele året. Fornøyde gjester er jo den beste reklamen vi kan få som forteller om sine gode reiseopplevelser med oss som sin turopperatør.

 

Hvilke råd vil du gi andre jenter som vil starte egen virksomhet?

- Du må selv ha tro og like det produktet du skal selge

- Vær initiativrik
- Behold jobben din og kombiner gjerne ditt firma med din faste jobb

- Vær kostnadsbevisst

- Ha hjemmekontor

- Lag budsjettplaner som du holder deg til

- Invester i datautstyr
- Lag en hjemmeside som presenterer firmaet ditt
- Lytt til gode venner  

Kolonihagen
Katrine Engdahl, Jorunn Carine Moen og Solveig Brattlie
 www.kolonihagen.no

Hvilken bakgrunn har dere?
Vi er 3 jenter med forskjellig bakgrunn som sammen fungerer godt og utfyller hverandre i driften av firmaet Kolonihagen. Vi tilbyr ukentlig leveranse av økologisk frukt, grønt og bakevarer i Oslo og Akershus. Katrine Engdal er stat. Eiendomsmegler, Jorunn Carine Moen har drevet eget firma innen transport, kantine og renhold og Solveig Brattlie er nettopp ferdig med videregående og vil satse på økologisk mat som levevei.  

Når fikk dere ideen til Kolonihagen?
Påsken 2004 kom ideen etter at vi hadde testet ut en kokebok om økologisk mat samt lest en del om et dansk firma som heter Årstiden som tilbyr lignende tjenester i Danmark. Savnet etter økologisk mat var også en av hovedgrunnene til at vi tenkte nå er tiden riktig for å starte egen bedrift med å tilby levering rett på døren av økologisk frukt, grønt og bakevarer.


Katrine Engdahl og
 Jorunn Carine Moen

Hvem står bak firmaet Kolonihagen?
Kolonihagen drives av .Katrine Engdahl og Jorunn Carine Moen samt har ansatt Solveig Brattlie og transportselskap for utkjøring av varer. (Solveig er ikke ansatt hos oss, hun er kun her for å hjelpe oss et par dager i uken)

Hvem er målgruppen til Kolonihagen?
Vår målgruppe er både private og bedrifter i Oslo Akershus og på sikt hele Norge.

 Har dere mottatt stipend eller annen økonomisk støtte?
Nei, gründere i Oslo og  Akershus er ikke bortskjemt med støtte fra det offentlige, dessverre.

Har dere andre jobber ved siden av?
Ja, siden vi er i startfasen jobber vi fortsatt noe redusert i våre tidligere jobber, men ser at vi på sikt kan leve av dette.

Hvilke tjenester og produkter tilbyr dere?
Vi tilbyr økologisk matvarer som frukt, grønt og bakevarer levert på døren hver uke til bedrifter og private i Oslo og Akershus. Våre tjenester og produkter er i stadig utvikling og vil bli jevnlig presentert på vår nettside www.konolihagen.no

Hvordan markedsfører dere Kolonihagen?
Vi har annonse i aviser, tatt kontakt med forskjellige media som har laget fine artikler om oss samt jobber med å bygge opp nettverk via vår nettside.

Hvilke råd vil dere gi andre jenter som vil starte eget firma?
Vær tålmodig, stå på, aldri gi deg, ha tro på ideen, behold din gamle jobb i redusert  stilling, lytt til positive venner og familie.

For mer informasjon og bestilling av abonnement på økologisk frukt, grønt og bakevarer fra Kolonihagen, besøk de på nett på adressen www.kolonihagen.no


Marianne Olstad

Romerike Opplevelser
Marianne Olstad, driver sammen med Aud Tønsberg av firmaet Romerike Opplevelser
Med base i hjerte av Romerike på Ask i Gjerdrum
www.romerikeopplevelser.no  

Når ble Romerike Opplevelser etablert?
Romerike Opplevelser ble etablerte av Marianne Olstad i januar 2004. De første månedene gikk til etablering av kontor og egen nettside, og fra i mai var firmaet godt i gang.

Hva drev dere med før?
Aud Tønsberg har erfaring innen salg og markedsføring. Marianne Olstad har tidligere jobbet innen service samt hotell og kursvirksomhet.

Hva er ideen bak Romerike Opplevelser?
I min tidligere jobb innen hotell og kurs kom ideen om å lage et eget firma som vil være en total leverandør innen opplevelser på Romerike samt også være ansvarlig for håndtering av dette fra a til å. Ved å knytte til seg lokale aktører innen forskjellige undertjenester vil vi kunne tilby en totalpakke for opplevelser på Romerike uansett årstid. Vi har et ønske om å styrke regionen ved å synliggjøre det mangfoldet som tilbys her, og sette Romerike på kartet.

Hvilke  tjenester og produkter tilbyr Romerike Opplevelser?
Vi ønsker å være en portal på Romerike der vi kan tilby formidling av opplevelser innen kultur og turisme på Romerike året rundt.
kurs, konferanse
-   natur og kulturopplevelser
-   
turisme 
-   nettverksbygging  

Hvilke råd vil dere gi andre jenter når det gjelder økonomi?
Romerike Opplevelser er med i en nettverks kredittgruppe og har lånt kr 30.000 med 3 % rente med en nedbetalingsplan på 5 år. Marianne Olstad har lagt seg opp en kapital som vil komme godt med i etableringsfasen og jobber fulltid i Romerike Opplevelser. Aud Tønsberg er fremdeles i sin vanlige jobb og har Romerike Opplevelser som bijobb.

Hvordan får dere tak i kunder?
Vi driver ”geriljamarkedsføring” og er aktiv rettet mot media og internett. Mye av vår tid går til å selge inn konseptet vårt via telefon, samt sende ut brev og mailer til potensielle kunder og samarbeidspartnere..  

Hvilke råd vil dere gi andre jenter som vil starte egen virksomhet?
Vær tålmodig og målbevisst samt velg deg ut positive støttespillere.

-    
gjør et grundig forarbeid
-     
bygg deg et nettverk
-      
inngå skriftlige avtaler
-       
velg deg gode samtalepartnere  

For mer informasjon, besøk de aktive jentene på nett på adressen www.romerikeopplevelser.no

Iselin Strømsvåg
Samboer,
Gründer av firmaet Isis-Design i Trondhjem
www.isis-design
s.net

Hvilken utdannelse har du?
Jeg er student ved NTNU – Sosialantropolog studiet og er ferdig utdannet våren 2006.

Hvordan kom ideen om å lage smykker?
Jeg har deltids jobb i en klesbutikk i Trondhjem og der selger vi også smykker. Der ble jeg inspirert til å prøve å lage smykker til meg selv og som fine gaver til venninner.


Iselin Strømsvåg
Smykkedesigner

Når lagde du ditt første smykke?
Jeg startet opp like før jul i 2003 og har siden ved siden av studiene laget smykker.

Hvor får du tak i råvarer til dine smykker?
Jeg kjøper inn råvarer via nettbutikker i både Norge og Danmark.

Hvor får man kjøpt dine smykker?
Jeg selger mine smykker gjennom min nettbutikk på www.isis-designs.net samt klesbutikker rundt i Norge. S
elges foreløpig kun på Natasja i Trondheim,og nettbutikk, men forhåpentligvis også flere butikker rundt i Norge i løpet av sommeren/ høsten.

Hvor henter du inspirasjon til design av nye smykker?
Jeg henter inspirasjon fra motebildet, fra motemagasiner og internett, samt også masse inspirasjon fra venninner.  

Hva kjennetegner et Isis-Design smykke?
Det er personlig, trendy og laget i få opplag slik at det er mulig å komme med personlige ønsker når man er på jakt etter et smykke til et spesielt antrekk. H
vert smykke er unikt, og man kan bruke dem både til hverdags og fest. De synes.

Hva gjør du i fremtiden?
Jeg tar en dag av gangen. Jeg er ferdig med sosialantroplogstudiene i 2006 og vil hele tiden også satse på min smykke-design produksjon. Hvis smykkene selger bra og jeg treffer et marked som liker min design, da vil jeg i fremtiden satse 100% som smykkedesigner.

 

Samboer + hund
Gründer av Tilda 
 
Bosatt på Hvasser (ligger på Tjøme et stykke utenfor Tønsberg)


Hvilken bakgrunn har du?
Jeg har utdannelse innen tegning, form og farge, grafisk design og gammelt malehåndtverk. Ellers har jeg erfaring fra arbeidslivet med interiør og som dekoratør. 

Når fant du ut at du ville satse på et kreativt yrke?  
Helt siden jeg var liten, har jeg vært opptatt av å tegne og male, og jeg har i grunnen alltid visst at jeg ville velge et kreativt yrke. Da jeg var tenåring begynte jeg å sy egne klær, det var slik jeg lærte meg å sy. Så flyttet jeg til Hvasser og jobbet en periode på Lines Hobby i Tønsberg, her fikk jeg ideen til Tilda konseptet.
 


Tone Finnanger
Tekstildesigner

 

Har du mottatt offentlig støtte fra kommunen der du bor eller SND?  
Nei, firmaet er bygget gradvis opp og jeg har jobbet ved siden av så lenge det var nødvendig. Det var viktig for meg å se at Tilda  var noe kundene ville ha før jeg satset, og det innebar ikke noen stor risiko utover min egen tid å satse som designer. 
 

Hvordan når du ut med dine produkter?
Jeg samarbeider med Cappelen Forlag og Panduro Hobby. Cappelen forlag distribuerer bøkene mine og de har alle vært hovedbøker i Cappelens hobbybokklubb. Panduro Hobby distribuerer alle Tilda produkter og bøker til flere land.

Kan du fortelle litt om bøkene?
Jeg har i dag gitt ut fem bøker  Tildas påske og Tildas jul som kom ut i år 2000, Sommer i Tildas hage 2002, Jul med Tildas venner 2003 og Påske med Tildas venner som er helt ny. Den siste boken er en vårlig påskebok, og det er mitt ønske at kundene skal kunne ha glede av den hele året da figurer som er tilknyttet påske også kan brukes året rundt.

Kan du leve av det du gjør?
Ja, Tilda er og har vært mitt levebrød i flere år. Det går selvsagt opp og ned, men Tilda vokser stadig og jeg ser lyst på fremtiden.
 

Hva er ditt råd til andre jenter som ønsker å lage sin egen arbeidsplass?
- Grunnregelen er at du må  ha stor tro på idéen.
- Det er tryggest å ta det steg for steg
- Du må brenne for det du gjør for det er mye arbeid å starte for seg selv.

Hva gjør du om 10 år?
Mye vil kunne endre seg på 10 år, men slik jeg ser det nå så ønsker jeg å bygge opp Tilda til et solid firma, og at det kanskje vil skape flere arbeidsplasser. Jeg vil gjerne se Tilda i flere land enn Norge Sverige og Danmark om 10 år, og jeg vil se at Tilda har klart å fornye seg, og å henge med.

For mer info om Tilda-bøkene finner du hos: www.cappelen.no  
For mer info om Tilda-produktene finner du hos: www.panduro.no

Tilda:
Tilda består i dag av fem bøker og en rekke produkter tilknyttet hobby og søm. Det spesielle med Tilda er stappefigurer i alle varianter, og uttrykket i figurene. Blant produktene finnes det en rekke materialsett innenfor søm og finerhobby å velge i, samt maling, og diverse figurtilbehør.

 Maren Krämer og TüTa`s

JenteROM har snakket med den tyske gründerkvinnen Maren Krämer, bosatt i Bremen i Tyskland. Der driver hun sitt design firma TüTa`s. Hun er utdannet gullsmed og produktdesigner, og jobber nå med design av vesker laget av plastposer.

Når fikk du ideen om å lage vesker av shoppingposer i plast fra butikker?
I november 2002 lagde jeg en utstilling i forbindelse med min utdannelse ved Düsseldorf Fachochschule med temaet: Menneskebilder – veskebilder. Der lagde jeg vesker av brukte plastposer.

Hvor gammel var du da du visste hvilket yrke som var det riktige for deg?
Jeg har alltid vært glad i å tegne og lage ting med hendene. Så jeg visste vel tidlig at et kreativ yrke ville være det beste for meg. Etter gymnaset valgte jeg først gullsmedutdannelse og underveis ønsket jeg å lære mer om produktdesign og tok en etterutdannelse som smykke- og produktdesigner.


Maren Krämer
www.tueta.com

Hvor finner du inspirasjon til arbeidet ditt?
Overalt egentlig, fra mennesker, media, internett,utstillinger, reiser, venner og kreative mennesker.  

Hvordan er det å drive eget firma?
Veldig anstrengende og veldig krevende. Jobben surrer alltid i hodet, enten det er kveld eller helg. Det er mange oppgaver å ta vare på ved siden av den kreative biten som er å designe, som å skaffe oppdrag, økonomi, utgifter, markedsføring og presse. Men selv om det er en tøff hverdag, er det absolutt verdt alt mot det å ha sin egen frihet til å jobbe selvstendig i sitt eget tempo!

Hva er dine planer for 2004?
Videreutvikling av TüTa – vesker. Deltagelse på messer samt utvikling av mine designklokker Bangotime. www.alfex.de

Hva er trendene for 2004?
Personlig stil og en større fokus rettet mot å ha sin egen personlige stil, uavhengig av motebildet. Mer bruk av smykker i hverdagen. Image blir mer viktig. Enten du vil være en sporty, klassisk, romantisk, glamour, etnisk eller rocka type. Smykker og detaljer vil prege personligheten mer og mer. Det er ofte rimeligere enn å investere i nye antrekk.

 

Hvilke tips vil du gi andre jenter/kvinner som drømmer
om å starte eget firma?

-Alltid være optimist og ha tro på din idè
- Glede ved jobben
- Stor porsjon tålmodighet
- Oppsparte midler er smart å ha
- Støtte fra foreldre, familie og venner
- Ta vare på venner som er positive og unngå de som er negative

Kan også norske jenter bestille seg vesker på din nettside?
Ja, selvfølgelig. Ta kontakt med Siv Henningstad som er vår kontaktperson i Norge for info om produktet TüTa`s. Har du kanskje tatt vare på en plastpose fra et feriested eller en spesiell butikk, send den til Tüta og få din egen spesielle veske tilsendt i posten. Veskene finnes i 4 forskjellige design og koster fra Euro 29,- og 99,- pr stk.

Mer info om Maren Krämer på hennes nettsider:
www.tueta.com
www.marenkramer.com

Ny og Ne kulturopplevelser i Trysil
JenteROM redaksjonen har besøkt kvinnebedriften Ny og Ne kulturopplevelser i Trysil. Dette er to voksne og kreative damer som har startet sin egen bedrift ved å tilby kulturopplevelser i Trysil-distriktet. Ny og Ne kulturopplevelser består av Marit Nerhagen og Ingrid Nylund. Begge er bosatt i Trysil. De er opptatt av å ta vare på gamle kulturtradisjoner som er gått i glemmeboken. De lager forestillinger om hvordan det var i Trysil i gamle dager, hvordan folk levde, hva de arbeidet med og ikke minst hva slags mat de spiste.

Når ble Ny og Ne etablert?
Vi startet opp i februar 2002.

Hvilken bakgrunn har dere?
Marit Nerhagen er informasjonsutdannet og jobber ved Glomdalsmuseet. Ingrid Nylund er småbrukerkone og aktiv politiker.

Hvilke tjenester tilbyr dere?
Ny og Ne tilbyr kulturopplevelser i Trysil med base i Bygdemuseet. Vi tilbyr  blant annet bussloffing, kunstnerbesøk, matopplevelser, bondebryllup, rundtur i Trysilfjellet, bursdagsarrangement på Bygdetunet, kulturvandring, vandring ved Støakanalen der du får vite den spennende historien rundt livet som norsk og svensk skogbruksarbeider.

Hvilke språk snakker dere?
Foreløpig har vi kun hatt norske grupper. Men vi vil også vurdere grupper der vi kan ha engelsk som kommunikasjonsspråk.


Hvordan markedsfører dere Ny og Ne?
Vi bruker nettet aktivt samt at vi er presentert i brosjyremateriell for Trysil.

Har dere fått støtte fra kommunen eller SND?
Vi har fått kr. 90.000,- i etablererstøtte fra Trysil kommune, men ingen ting fra SND.

Hvilke råd vil dere gi andre jenter som drømmer om å etablere egen bedrift?
Det viktigste er kanskje å ikke gi opp, men være sta og holde fast på drømmen. Alt tar mye mer tid enn først planlagt. Det er fornuftig å beregne 3 år som en oppstartsfase. Behold gjerne din vanlig jobb så lenge som mulig. En ustabil inntekt kan være tøft og da er det viktig å ha en partner som stiller opp.

Velkommen til å besøke de kreative damene på www.kulturopplevelser.no

 

Ingrid Kristiansen – Nordic Motion
(Vinner av Boston Maraton 2 ganger, London Maraton 4 ganger, New York Marathon,Chicago Marathon, Houston Maraton 2 ganger, Stockholm Maraton 3 ganger)

Ingrid Kristiansen, kanskje verdens største og fremdeles den eneste langdistanseløper i historien, - som samtidig har hatt  verdensrekord på 5000 m, 10.000m, 15 km og halv maraton (fremdeles verdensrekord) og maraton  har inngått samarbeid med Life Nordic AS og AlfaMed AS om kurs og foredrag om Stavgang/Nordic Walking, en aktiv treningsform for hele familien.


Når ble Stavgang/Nordic Walking introdusert i Norge?
Stavgang/Nordic Walking ble først innført i Finland i 1997, i Sverige i 1998 og i Norge 1999/2000 av Norges Mosjonistforbund.

Hva er Stavgang/Nordic Walking?
Kort forklart er Stavgang/Nordic Walking klassisk langrenn uten ski. Stavene er kortere enn vanlige skistaver, dvs 0,7 x kroppslengden. Et godt ergonomisk håndtak og en spesialrem er viktig for å gi god støtte og riktig teknikk.

 

Hva gjør denne treningsformen for kropp og sjel?
Denne treningsformen aktiviserer alle muskelgrupper fra midjen og opp. Den gir deg bedre kondisjon, bedre kroppsholding, styrker muskulatur i rygg, nakke og skuldre samt forebygger stive muskler i skuldre og nakke. Du trener ute, enten du velger en skogsbilvei, en strandpromenade eller en gangvei som gir deg frisk luft som styrker både kropp og sjel.

Hvem passer denne treningsformen for?
Denne treningsformen aktiviserer også de fleste muskler og muskelgrupper fra midjen og opp, noe vanlig gange og f.eks sykling i liten grad gjør. Dette gir deg bedre kondisjon, bedre kroppsholding, styrker muskulatur i rygg, nakke og skuldre samt forebygger stive muskler i skuldre, nakke, armer og hender (PC- og musearm). Du trener ute, enten du velger en skogsbilvei, en strandpromenade eller en gangvei,- noe som gir deg frisk luft som styrker både kropp og sjel.

Hva bør man være oppmerksom på når man starter opp?
Det er viktig å velge riktige staver. Det er nå mulig å kjøpe Nordic Walking/gåstaver nesten over alt med varierende kvalitet.
Vær imidlertid oppmerksom på at staver som kalles vandrestaver eller fjellstaver er ubruklige til Nordic Walking. Disse ligner mye på alpinstaver, de har et helt annet håndtak og rem i forhold til Nordic Walking staver. NB! Ikke kjøp slike staver, og de fleste sportsforhandlere tror at dette er samme type staver som Nordic Walking. På en Nordic Walking stav kan remmen tilpasses hånden. Når du har tatt på deg remmen sitter hånden fast i staven, slik at du slipper å holde fingrene rundt håndtaket. Stavene bør heller være litt for korte enn for lange. Albuleddet skal ha en vinkel på 90 grader når du holder i stavhåndtaket. Det finnes to hovedtyper Nordic Walking staver, solid allround stav med fast lengde og teleskopstaver. Normalt anbefaler vi faststaven som også er billigst. Fordelen med teleskopstav er jo at den kan tilpasses flere i familien. En liten ulempe er at den gir mer lyd fra seg enn en fast stav.  Har du plager eller smerter tar du selvfølgelig hensyn til de og innretter din trening etter din kropp og treningsform.

Hvor bør man kjøpe gåstaver?
Prøv ut gåstaver i en forretning der de også har kompetanse til å gi deg gode råd og veiledning i både gåteknikk og i valg av riktig stav. Stavene har en gummiknott som du bruker for asfaltbruk og en pigg som er egnet for skog og vinterbruk. (Husk brodder under joggesko om vinteren) Gåstaven Ingrid Kristiansen Nordic Motion fåes kjøpt hos blant annet Oslo Sportslager, Vinderen Sport, Slemdal Sport, Bandagist forretninger, ved noen utvalgte Vitus Apotek og Life Livsstilsbutikker over hele Norge.


Hva er fordelen med å delta på en organisert trening?
Det er lett å legge seg til feil teknikk, så ved å investere i noen drop in timer på Ingrid treninger lærer du riktig teknikk med en gang. På treningene får du innføring i treningstyper, tøyning, avspenning samt får gode råd om generell trening og helse fra verdens beste kvinnelige langdistanseløper, - Ingrid Kristiansen. Trening i grupper er også en sosial og morsom treningsform. Treningene går 6 ganger pr uke med start i slutten av august og varer ut uke 50. Bor du utenfor Oslo, ta kontakt med forretningen der du kjøper staven om info om hvor nærmeste trening/kurs i stavgang holdes. Ingrid har også et grunnkurs i Nordic Walking. Dette er et 5 timers kurs med en innendørs teoridel og en praktisk utendørsdel. Av innholdet inngår generell treningslære, anatomi/fysiologi, teknikktrening, hvordan trene grupper og valg av treningsterreng.

 

Hvor ofte bør man trene med staver pr uke?
Begynn med 1 x 2 ganger pr uke og varier med andre aktiviteter som jogging, sykling, turgåing, langrenn etc. Det er lett å få stive muskler hvis man overdriver en ny treningsaktivitet. Begynn med oppvarming: start treningen rolig med 10-20 min gange. Gå deretter intervaller i 20-25 min. Avslutt treningen med 10-15 min rolig gange. Husk uttøyning når du kommer hjem, så forebygger du stive muskler i rygg, skuldre, nakke, armer og hender.

Hvor kan man finne info om trening med staver?
I løpet av høsten (i slutten av september) kommer jeg ut med en bok om stavgang/Nordic Walking. Boken blir gitt ut på Noras Ark og du kan lese beskrivelse av boken på www.norasark.no. Ellers kan du lese om mine treninger og kurs på www.ingrid-kristiansen.com

Gitte Dyrberg
Gift, 2 barn

Gründer sammen med Henning Kern av smykkedesignfirmaet Dyrberg/Kern
København, Danmark
www.dyrbergkern.com

Hvor får henter du inspirasjon til en ny designkolleksjon?
Jeg får inspirasjon ved å være sammen med familien, gode venner, på reise, utstillinger, motemagasiner og internett. Vi har et godt arbeidsmiljø som består av mennesker fra forskjellige aldersgrupper og de gir et spennende miljø.


Gründer og designsjef Gitte Dyrberg

Hvem står i dag bak selskapet Dyrberg/Kern?
Dyrberg/Kern består av Gitte Dyrberg og Henning Kern samt en administrasjon på 56 personer i forskjellige stillinger. Jeg er designsjef og Henning Kern er adm.direktør. Dyrberg/Kern var i begynnelsen et klesdesignfirma som rundt 1990 satset fullt på smykkedesign.

Hvem er målgruppen til Dyrberg/Kern?
Vår målgruppe er kvinner i hele verden i aldersgruppen fra 20 til 40+. 

Hvor ofte lages/gis ut en smykkekolleksjon?
Vi har en vår/sommerkolleksjon samt en høst/vinterkolleksjon, samt at vi også lager en holidaykolleksjon som er rettet mot sommer og ferietid samt en Christmaskolleksjon.

Hvor får man kjøpt Dyrberg/Kern smykker?
Våre smykker fåes i dag kjøpt i mer enn 20 land over hele verden. Du finner de i små og store moteforretninger, lifestileshops, stormagasin, tax-freeshops etc

Av hvem og hvor blir Dyrberg/Kern smykkene laget?
Her i København har vi en stab på 56 ansatte som har oppgaver innen design, administrasjon, marketing, kundebehandling, salg etc. Selve produksjonen blir gjort i Østen, dvs i Korea og Kina. Vi har en høy moral, er opptatt av miljø og aksepterer ikke barnearbeid ved de fabrikker som produserer våre smykker.

 

Hva kjennetegner et Dyrberg/Kern smykke?
Vårt mål er å hele tiden ta vare på den skandinaviske designtradisjon sammen med et trendy uttrykk. Vi er opptatt av enkelhet, stilrenhet, grafisk renhet og gode materialer. Vi jobber hele tiden med å skape et internasjonalt varemerke. Det vil si skandinavisk design tilpasset flere stiler. Slik at hver kvinne kan skape sin egen personlige stil ved å blande våre smykker på sin måte. Det er nok hemmeligheten ved vår suksess. Vi når ut med smykker som kjennetegner vår designprofil og passer til forskjellige anledninger med en trendy touch.

Hva er smykketrenden for 2003?
Trenden for smykker følger også motetrenden. Det vil si personlig stil er viktig, enten du er den klassiske, sporty, romantiske eller hippi typen. Regler for å blande stilarter viskes ut, nå gjelder det å blande etter humør og anledning. Synlighet, kvinnelighet og personlighet er stikkord for 2003. Smykker er blitt en viktig detalj i motebildet uansett alder. Mange blander gjerne gamle smykker fra oldemor med moderne trendy smykker og får et spennende uttrykk. Farger er en viktig detalj i smykker, enten det er fargede steiner, perler, perlemor, krystaller, fjær eller ekte steiner. Østens glede ved å bruke smykker blomstrer nå i Europa.

Hva består smykkekolleksjonen for sommer 2003?
Denne sommeren har vi en spennende designkolleksjon innen 3 temaer som vi har kalt Nomade, Bazar og Esperanto. Innenfor hver av disse finner du variasjoner i materialvalg og farger. Kolleksjonen denne sommeren er fargerik, humørfylt og inspirert fra det etniske. Det er materialer som metall, sølv, antikk sølv, bronse, gull kombinert med Venzianske og Bøhmiske glassperler, Swarowski krystaller, skinntråd i forskjellige farger. En egen klokkedesign er nytt av året.

Hvilken utdannelse har du?
Jeg tok etter gymnaset først en grafisk utdannelse og jobbet som art director. Så tok jeg Dansk designskole, bekledningsdesign og ble ferdig i 1987. Like etterpå startet Henning Kern og jeg selskapet DyrbergKern.

Hvordan greier du å kombinere jobb og familieliv?
Det gjelder å organisere livet på best mulig måte ved å lage et system, der man tar i bruk hjelp enten det er vaskehjelp eller Au-Pair for å få mer tid og overskudd til å være sammen med barna og familien. Jeg er heldig som har en mann som har hjemmekontor og tar det daglige ansvaret med barna når jeg er borte. Uten han, ville det være vanskelig å ha en tøff og krevende jobb kombinert med barn. Vi nordiske yrkeskvinner må bli flinkere til å bruke hjelp i huset, slik at vi kan bruke mer tid på barna og oppfølging av de, istedenfor husarbeid…

Hvilke råd vil du gi jenter som vil starte sin egen bedrift?
Det er viktig å ha en sterk vilje, samt å ville det nok. Du må også ha et godt talent for det du skal jobbe med. En økonomisk plan og gjerne en partner som kan være behjelpelig i startfasen. Du må også ha en god porsjon styrke for å takle motgang på veien. Alt tar mye mer tid enn man tror, ting tar tid er viktig å huske på når ting står stille.

Mer info om Dyrberg/Kern finner du på deres nettside: www.dyrbergkern.com

 


 
 

Kurs og konferanse 2007


Heltid, deltid, sommerjobb, kurs, CV...
Attest
Aftenposten
Deltidsjobb
Dinside
Hjemmeparty
Infosteg
NorskPersonal

Sols jobbguide
Sommerjobb


Gunn Sakariassen
Student ved Norsk Akademi for Naturmedisin
Kursholder


Hvorfor hoppet du av karrierekarussellen og begynte å  studere igjen?
Etter en lang yrkeskarriere som markedssjef savnet  jeg nytt innhold i
arbeidsdagen min. Det hele ble mer og mer rutine og  jeg savnet å jobbe med og for mennesker. Dessuten har kosthold og ernæring vært noe jeg alltid har vært meget interesser i, slik at da jeg fant NAN var valget meget lett.


Foto:SH

Hvor har du jobbet tidligere?
Jeg har jobbet som markedssjef hos firmaene Norsk Data, Posten SDS og  El-Tele Øst.

Hva slags utdannelse har du?
Jeg har min utdannelse innen markedsføring og kommunikasjon gjennom Markedshøyskolen som nå heter BI NMH

Hvordan greier du deg økonomisk mens du studerer?
Ved å planlegge godt over litt tid har jeg greid å legge meg opp litt oppsparte midler samt at jeg har gjeldsfri bil og
hus som gjør mitt valg mulig å gjennomføre. Jeg har lagt om livsstilen og har i dag et mer nøkternt forbruk som gir meg mulighet til å få en ny utdannelse. Mindre forbruk gjør at det for mange vil være mulig å prioritere en ny utdannelse.

Hvem rådførte du deg med før du bestemte deg for å slutte i jobben din og begynne å studere igjen?
Min indre stemme samt min mann har gitt meg mot og  styrke til å ta valget og jobbe mot en ny utdannelse og en ny fremtid.

Hvilken linje studerer du ved Norsk Akademi for Naturmedisin?
Jeg er i dag student ved Norsk Akademi for Naturmedisin., Naturopatlinjen som er på 5 år. Dette er studie som legger stor vekt på læren om kosthold og ernæring. Naturpatene hjelper mennesker til å bli friske ved hjelp av riktig ernæring, vitaminer, mineraler samt forskjellige andre behandlingsmetoder. Naturpatlinjen gir innføring i følgende fag:
- Grunnfag medisin
- Ernæring
- Urter
- Kinesologi
- Fotsoneterapi
- Øreakupunktur

Hva vil du jobbe med når du er ferdig utdannet naturpat?
Som ferdig utdannet naturopat planlegger jeg å starte mitt eget firma der jeg vil tilby følgende tjenester:
 - Fotsone
 - Kinesologi
 - Ernæring og kostholdsrådgivning
 - Kursholder

I mellomtiden er jeg utdannet kursleder i "Vekt i balanse" som er konseptet til Dr Fedon A. Lindberg. Jeg kommer til å holde kurs både dagtid, kveld og i helger. "Vekt i balanse" er et konsept som jeg ut i fra naturmedisinske prinsipper er meget fornøyd med. Man må som kursholder/terapeut alltid se "Hele mennesket" og jobbe ut i fra det. Det gjør vekt i balanse. 

Har du spørsmål om kosthold og ernæring send gjerne en mail til Gunn Sakariassen på gksak@Yahoo.com
Pernilla Walfridsson
Rallykjører – www.walfridsson.com
Reisearrangør – www.destinationrally.no 

Når startet du med rally?
Jeg kommer fra en motorsport interessert familie i Sverige. Helt siden jeg var liten har jeg vært med rundt, da faren min kjørte aktivt rally i Sverige på 70- og 80- tallet. Jeg startet som kartleser for faren min som 17 åring og som 18 åring prøvde jeg selv å sitte bak rattet. Det ble virkelig min lidenskap ved siden av hestesport.


Foto:SH

Hvorfor begynte du med denne sporten?
På grunn av min families store interesse for rally. Alene hadde jeg helt sikkert ikke begynt med denne sporten. Rally er en utrolig spennende. Fart gir meg et voldsomt adrenalinkick. Jeg har mekket mye på bilene mine selv og selvfølgelig fått mye hjelp av hele familien, som har vært viktige støttespillere. Vi er en sammensveiset familie som elsker bilsport. Rally er et godt miljø, det er uformelt og sosialt. 

Hvor mange jenter kjører aktivt rally i dag?
I Norge har vi Maren Engeseth og i Sverige 2-3 stykker. En sport virkelig dominert av menn. Men her kan også jenter gjøre det bra, både i Norden og Europa. Mitt store idol er franske Michelle Mouton (Audi Quattro), hun ble nr 2 i VM 1985 og har vunnet 2 VM runder for menn! 

Hva kreves for å kjøre aktivt rally?
Det er viktig å ha en familie/støtteapparat rundt seg som kan hjelpe til med små og store bilproblemer.
18 år med førerkort
NBF Rally lisens
forsikring
bil – evt en Volvo original 240 som er en rimelig løpsbil til ca 30-40.000,-
bilhenger
driftsbudsjett på rundt kr 40-50.000,- for å dekke inn bensin, dekk, deler, reiser, overnatting

Hvordan skaffet du sponsorer?
Jeg gikk personlig rundt og hadde med resultatlister/bilder og la frem mine planer for hver sesong. På denne måten knyttet jeg kontakter innen bensin, deler, dekk og overnatting. Sponsorene fikk i gjengjeld reklame på bilen, kjøredress og på nettsiden min.

Hvorfor sluttet du midt i karrieren din som rallyfører?
Jeg har vært Norgesmester (2000 Mitsubisi EVO6) samt har flere gode plasseringer i svenske rallyløp bak meg og fikk også tilbud fra Subaru i USA om å kjøre proft – en kjempesjanse for meg. Men allikevel takket jeg nei siden jeg følte at tiden var rett for å satse på barn og stifte familie med Petter. Det er tøft og vanskelig å ha to karrierer samtidig, og jeg tenkte at barn vil jeg ha nå, kjøre rally kan jeg jo også gjøre senere. 

Hva gjør du nå?
Etter at jeg fikk barn, har jeg startet som reisearrangør av rallyreiser – www.destinationrally.no og trives veldig godt. Det gir meg mulighet til å være mye sammen med sønnen vår samt være mye tilstede når Petter reiser rundt i verden. Jeg ønsker fremdeles å ha en fot innen rally, og som reisearrangør for rally har jeg en spennende og utfordrende arbeidsdag. Jeg holder også foredrag og synes det er morsomt å fortelle andre om mine erfaringer som både jente i et mannsdominert miljø samt mine erfaringer i rallysporten. 

Mer info om Pernilla Walfridsson og hennes rallyresultater finner du på adressen www.walfridsson.com
Har du lyst til å ta med deg venner og familie til en rallytur, ta deg en tur til www.destinationrally.no

Sigrid H. Hammer
Flykaptein ved Braathens
Norges 1. flykaptein
En av verdens få kvinnelige flygesjefer
Foredragsholder


Hvorfor ble du flyger?
Lysten etter å sitte i en ledende stilling, spennende utfordringer og god lønn samt jobbe litt utradisjonelt som kvinne, gjorde at valget ble flyger. Når jeg var liten og ble spurt om hva jeg skulle bli når jeg ble stor svarte jeg statsminister eller flykaptein.

Du ble Norges 1. flykaptein, hva har det betydd for deg?
Det har gitt meg mot og styrke til å stole på meg selv og mine valg. Morsomt at jeg kunne bli en døråpner for andre jenter som vil bli flyger.


www.sigridhammer.no
Foto:SH

Hva er fordeler og ulemper i et mannsdominert miljø?
Det positive i et mannsdominert miljø er flere som blant annet oppmuntring til å være modig, indre styrke samt å være klar, tydelig og direkte. Det negative er at miljøet blir litt snevert, litt for resultatorientert og mangler et bredere spekter.

Hvordan greier du å kombinere familieliv og karriere?
For meg er det enkelt, siden jeg lever alene. Men det er i grunnen ikke noe problem å være kvinnelig flyger og ha familie. Men da må man jo ha en partner som stiller opp, da dette ikke er noen 8-4 jobb.

Hvor henter du styrke, ro og inspirasjon til å takle tøffe arbeidsdager?
Jeg elsker å gå i fjellet sommer som vinter, det gir meg glede og ro. Jeg er også glad i å reise til utradisjonelle steder rundt i verden(Nepal, Sibir, Mongolia, Svalbard) og lage mine egne reiseopplegg samt være sammen med gode venner.

Hvilke råd vil du gi til jenter som vil inn i et mannsdominert miljø?
Velg på øverste hylle av mulige yrkesvalg. Velg det som du har lyst til å jobbe med. Vær ærlig og vær deg selv.

Hva gjør du om 10 år?
Vanskelig å si. Jeg er åpen for nye utfordringer og vil kombinere det å være flyger samt holde foredrag. Eventuelt jobbe med noe helt nytt?

Mer info om Sigrid Hammer finner du på hennes nettside: www.sigridhammer.nowww.lindex.no
Foto:SH

Elisabeth Peregi - Adm. direktør i Lindex Norge
JenteROM har møtt Elisabeth Peregi, adm. direktør i Lindex Norge. Bosatt delvis i Oslo og Gøteborg. Hun ukependler hver helg til sin samboer.
Hun har siv.økonom utdannelse fra Gøteborgs Handelshøyskole. Startet sin karriere som restaurantsjef hos Scandic, så controller og så hotellsjef. Begynte i Lindex som Business Controller, så regionssjef og nå adm. direktør i Lindex Norge. 

Hva var din yrkesplan?
Jeg har alltid hatt lyst til å sitte i en ledelsesgruppe i et stort selskap. Derfor valgte jeg siv.økonom utdannelsen som er en god plattform. Tilfeldighetene har styrt min jobb og stillingsforandring. Jeg var på rett sted til rett tid.
Hvordan er det å sitte i en lederstilling?
Jeg liker å påvirke endringer og liker å jobbe i team. Stadig nye utfordringer og spennende bransjer gir inspirasjon. Jeg er resultatorientert og  stiller krav til mine ansatte. Skal vi nå våre mål, må vi jo jobbe sammen om å gi god service og tilby gode produkter som treffer våre kunder. Det kan til tider også være tøft å sitte i en utsatt stilling, men med gode medarbeidere trives jeg godt. Klesbransjen er alltid i forandring, nye moter skifter og Lindex har et spennende produktspekter av undertøy samt kolleksjon for barn og kvinner. Det sammen med hyggelige medarbeidere gjør at jeg trives godt i Lindex Norge.

Hvordan lader du opp batteriene?
Jeg lader opp batteriene ved å være sammen med mine nærmeste og gode venner. Kafebesøk med gode venninner betyr mye for meg. Ellers er jeg glad i sport og liker fotball, svømming, innebandy og gå turer.

Hvordan håndterer du stress?
Jeg opplever ofte at hverdagen består av mer press enn stress. Blir det for mye, tar jeg meg en tur ut i frisk luft. Trening og gode venninner gir meg overskudd til å takle stress og press på jobben. Stress er viktig å ta på alvor og ta tak i med en gang før det blir enda mer stress. Lær å si nei når man opplever at man har for mye å gjøre, kan være vanskelig, men er viktig å gjøre. Blir man utsatt for ekstra mye press, vil man til slutt gjøre en dårlig jobb. Det er jo ingen tjent med. Lytt til kroppens signaler og ta tak i hva som lager stress for å få en bedre arbeidsdag og arbeidsmiljø. Når alle trives vil også bedriften få gode resultater.

Mer om Lindex finner du på deres nettside: www.lindex.no
Sunwear – 
badetøy med beskyttelse fra topp til tå
JenteROM har møtt Siri Mckellar Nilsen. Hun er gift og har 2 barn. Hun driver firmaet Sunwear med import og salg av Stingray badetøy med solfaktor i Oslo.

Når fikk du ideen til å starte eget firma?
Etter flere år i konsulentbransjen var jeg klar for noe nytt. Under  svangerskapspermisjon, kom lysten til å bli min egen sjef og herre over min egen arbeidsdag. Jeg har familie i Australia og under mine mange turer dit, ble jeg kjent med et badeprodukt som jeg ikke hadde sett i Norge. Det var badetøy med solbeskyttelse for hele familien. Perfekt for småbarn som ikke liker å bli kremet inn hele tiden.

 

Når ble firmaet etablert?
Jeg etablerte firmaet Sunwear september 2001  med import av Stingray badetøy - med solfaktor fra Australia.

Hvordan profilerer du produktene?
Jeg profilerer produktene via nettsiden min www.sunweear.no, samarbeidspartnere på nett, stand på babysvømming, nettverk, TV, aviser, blader, homeparties mm.

Hva er produktspekteret?
Sunwear tilbyr badetøy fra Stingray for baby, barn 1 - 14 år, strandsko og capser. 
Neste sommer kommer også modeller for ungdom og voksne. Behagelig og morsomme modeller samt fargerikt badetøy for store og små. 

Hvordan tar man best mulig vare på badetøyet?
Vask plaggene med mildt såpevann for hånd. Det gjør at både farge, fasong og solbeskyttelse holder lengst mulig.
For mer info besøk deres nettside på www.sunwear.no


Indeco – alt innen stukkatur(gips)
Indeco ligger idyllisk til midt i Lommedalen, syd for Oslo. Daglig leder Heidi Meyer Mørch ønsker oss velkommen til sin hvite verden. Dette er stedet for deg som drømmer om spesielle lister eller antikke rosetter. Produktspekteret er stort og spenner fra svakt profilerte lister til store søyler til både innvendig og utvendig bruk. 

Når ble firmaet etablert?
Indeco ble etablert høsten 1999. Mannen min er malermester og sammen driver vi firmaet. Vi har i tillegg ansatt en dyktig chilensk gipsmaker som lager produkter fra vårt verksted og produksjonslokaler. Daglig leder Heidi Meyer Mørch

Hvordan produserer dere stukkatur?
Vi importerer original italiensk stukkatur med høy finish. Vi har også vårt eget gipsmakerverksted. Med et stort utvalg av former produserer vi en stor del av våre produkter her i vårt verksted. Vi kan også reprodusere og lage etter bestilling for både utvendig og innvendig bruk. 

 

Hvor kan man bruke stukkatur?
Egentlig over alt! Fra store gamle leiligheter til små rom. Det er ikke høyden som avgjør om det passer med stukkatur, men om underlaget er rett.
Panel er helt umulig. Stukkatur finnes i et utrolig stort utvalg og kan også spesialdesignes. Stukkatur passer inn i alle rom i en bolig. Forskjellen på tre og gips er at gips har et mykere uttrykk og er lettere å forme enn tre. Gipslister er for eksempel elegant på bad sammen med mosaikk. Har du en liten entre og savner det spesielle, da kan helt sikkert gipslister være et godt alternativ. Har du flyttet en vegg mellom to rom, vil halvsøyler gi et spennende skille mellom rommene. Bruk fantasien og la deg inspirere fra interiørblader og interiørbøker, særlig italiensk eksteriør og interiør er spennende og variert.  Sivesind kjøkken bruker hylleknekter fra oss i sine kjøkkenmodeller. 
Hvilke stukkaturprodukter selger dere?
Vi tilbyr følgende produkter; lister, massiv stukkatur, rosetter, konsoller, dekorasjonslister, søyler, nisjer, lamper, byster, figurer, kupler og buede løsninger for innvendig og utvendig bruk.

Hvor får man tak i deres produkter?
Vi har lager, produksjon og showroom her i Lommedalen, like ved Bærums Verk. Vi samarbeid med forskjellige malerforretninger over hele landet der du finner vår brosjyre. Vi har også samarbeid med interiørkonsulenter, interiørbutikker og Jernia-kjeden.
Eller besøk vår internettside på adressen: www.romastuk.no
Hvordan er fremtiden for Indeco?
Vi ser en positiv og økende trend på interesse og bruk av stukkatur både hos private og offentlig kunder. Det absolutt ikke vanskelig å montere gipsdelene selv. Tenk nytt og ta i bruk stukkatur i alle rom, en gammel kunstform for en ny og spennende romfølelse.
Mer informasjon om Indeco finner du på deres nettside: www.romastuk.no eller på telefon: 67 17 17 36.

 

ADAS - Aslaug Dahlø Arrangement Service - totalleverandør av kurs, seminar og foredrag
JenteROM redaksjonen har gleden av å presentere en serie om spennende jenter. Vi har møtt Aslaug Dahlø, single, har 2 barn og er 46 år.  Hun driver firmaet ADAS - Aslaug Dahlø Arrangement Service i Ski i Akershus.

Når ble firmaet ditt etablert?
ADAS ble etablert 1. februar i år!

Hva drev du med før du startet ditt eget firma?
Jeg har undervist i EDB og kontorfag i videregående skole, voksenopplæring samt vært daglig leder i et konsulentfirma.


Aslaug Dahlø
Foto:SH

Hva er konseptet ditt?
ADAS er en totalleverandør av kurs, seminar og foredrag. Jeg er ansvarlig for å organisere alt rundt et foredrag, seminar, kurs samt overnatting for mine kunder. Med dyktige og kjente fordragsholdere som Ragnhild N Grødahl, Agnes Bergo, Egil Søby, Erica Grunnevoll og konsulentene i Kvebæk Instituttet AS med flere er det morsomt å formidle deres kunnskap til bedrifter og organisasjoner i Norge. 

Hva er fordelen av å drive eget firma?

Lysten til å gjøre noe nytt samt tilfredstillelsen av å jobbe selvstendig gir et eget kick. Frihet til å planlegge sin egen arbeidsdag er også et stort pluss.

Hvilke utgifter hadde du ved igangsettelse av firmaet?

Svært få egentlig. Jeg har opprettet hjemmekontor og har investert i følgende:
- internettabo
- ISDN
- fax
- telefon
samt registeringsavgiften i Brønnøysund på kr. 3800,-. Regnskapet tar jeg selv. Jeg startet opp med min gamle hjemme-PC med tilhørende programvare.

Hvilket råd vil du gi jenter som drømmer om å starte opp for seg selv?
Sett opp en handlingsplan som definerer hva du vil og hvordan du skal gå frem samt en tidsplan. Det finnes i dag flere kontorer/ressurssenter som man kan kontakte for råd ved etablering av egen bedrift. Dette er sentre som kan vurdere ideen din og gi deg gode råd på veien. Analyser markedet du skal inn og ta en avgjørelse på om din idé er riktig. Bruk venner og familie som rådgivere og gjerne som testpersoner. Sitter du igjen med stor overvekt av positive tilbakemeldinger, ja da det bare å trå til og hoppe ut i ditt nye liv der du er sjefen over deg!

Hvordan får du tak i kunder?
Jeg er bevisst på aktiv bruk av nettverk og hvor viktig det er å hele tiden ta vare på, pleie og bygge videre nettverk. Menn er ofte flinkere enn oss jenter, men jeg tror de fleste jenter i arbeidslivet i dag er oppmerksom på hvor viktig det er å bygge et nettverk rundt seg både i hensyn til jobb og privat. 
Mer info om ADAS finner du på deres nettside:
www.ada.no


2Coach – fremtidens samtalepartner
JenteROM har møtt Sissel Sem Stoltenberg. Hun er gift, har 2 barn og er 39 år.
Hun driver firmaet 2 COACH i Oslo.

Når startet du opp firmaet ditt?
Jeg startet 2coach medio oktober i år.

Hvilken erfaring og utdannelse har du?
Jeg har blant annet bedriftsøkonomi fra BI, kommunikasjonrådgiverkurs fra BI, grunnkurs i markedsføring, Reklameskolen og coach-utdannelse fra The Coach Training Institiute i London. Jeg har jobbet som Human Resource Manager i Aon Grieg, administrativ leder i Reklamebyråforeningen samt med prosjektledelse i reklame- og multimediabransjen.Sissel Sem Stoltenberg
Foto:SH

Hva er grunnen for at du ville starte ditt eget firma?
Fleksibiliteten og friheten:  fleksible arbeidsdager med mulighet til å jobbe uansett tid og sted, er ideelt for meg. Samt lysten til å skape noe selv og være min egen sjef. 

Hvem er kundene dine?
Mange: ledere på alle nivå, ansatte som trenger å utvikle seg, team og teamledere. HR- avdelinger som trenger coaching i forbindelse med HR –relaterte oppgaver. Samt private kunder.

Hvordan får du tak i kunder?
Gjennom mitt nettverk fra ulike bransjer, venner, annonsering i relevante medier, workshops, oppsøkende virksomhet og ikke minst via min nettside www.2coach.no.

Hva trengte du for å starte opp?
Jeg gikk til anskaffelse av følgende;

  • PC, datautstyr (printer, programvare)
  • Kopimaskin/scanner
  • ISDN linje
  • internettabonn.
  • regnskapsprogram
  • forsikring
  • kontormøbler

Hvordan er dine lønnsinntekt?
Det er varierende og jeg regner med å bruke ett til halvannet år som en etableringsfase for å bygge opp en kundeportefølje samt tid til å markedsføre mine tjenester. Dette er jo en investering i min fremtid.

 

Fortell kort litt om hva coaching er?
Coaching er et utviklingsprogram som er basert på helhetlig forståelse av menneskelig vekst. Målsettingen er å hjelpe enkeltmennesker og team inn i en vekstsyklus med økt skaperglede, effektivitet og produktivitet. Fokus er den enkeltes utvikling av potensiale og ressurser, samt forbedring av prestasjoner. 

Coaching kan også  brukes i HR-sammenheng til blant annet medarbeidersamtaler, konflikthåndtering, oppfølging av nyansatte, rekruttering, oppsigelse, karrierevalg, teamarbeid og teamutvikling.

 

Hvordan ser fremtiden din ut?
Med de store forandringer som til stadighet skjer i næringslivet, går jeg en lys fremtid i møte. Morgendagens oppgaver vil være å få personer til å engasjere seg aktivt i sin egen utvikling og kunne håndtere konflikter og stressutfordringer i et hektisk samfunn. 11. september (terrorangrepet) skapte ikke bare stillstand, den skapte også ettertanke. Det er viktig med en mer aktiv fokusering på de myke verdier og de ansattes utvikling for å få en bedrift til å være konkurransedyktig. For personer som vil mer, vil vokse og vil ha utfordringer, vil en coach være en profesjonell samtalepartner som fungerer som en katalysator for personens utvikling. 


Mer info om 2 Coach og Sissel Sem Stoltenberg finner du på hennes nettside:

www.2coach.noHelle Myhre – stylist og designer 
JenteROM redaksjonen har møtt Helle Myhre, stylist og designer med konsept rettet mot farge/stil/image/klær/kurs. Hun leier lokaler i samarbeid med frisør Bodil Nilsson som driver Studio på Sagene sentralt i Oslo.

Når ble firmaet ditt etablert?
Firmaet Helle Myhre ble etablert 1. Januar i år!

Hva drev du med før du startet ditt eget firma?
Jeg er utdannet industridesigner innen tekstil, stylist, farge- og stilkonsulent og markedsfører. Jeg har også fartstid som utøvende tekstilkunstner og har arbeidet i en årrekke innen bransjene tekstil, forlag og reklame/markedsføring.


Designer/Stylist
Helle Myhre
Foto:SH
 

Fortell kort om ideen til at du ville starte opp eget firma?
 
Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med mennesker og mitt konspet med vekt på kombinasjon av farge og stil, gjør at jeg kan utvikle min kreative form- og fargesans rettet mot imageoppbygging til det beste for mine kunder.

Hva er fordelen av å drive eget firma?

Gleden ved å kunne gi form og fargeråd til mine kunder samt se gleden av å se forandringens resultat. Frihet til å planlegge sin egen arbeidsdag er et av flere pluss ved å drive eget firma.


Hvilke utgifter hadde du ved igangsettelse av firmaet?

- internettabo
- ISDN
- fax
- telefon
- registeringsavgiften i Brønnøysund
- PC
- Symaskin
Totalt er dette et sted mellom kr 150.000 – 200.000,-


Hvilke tjenester tilbyr du dine kunder?
- Farge- og stilveiledning
- Garderobeplanlegging
- Bedriftskonsept – dine ansattes image
- Kurs og foredrag
- Film, TV, media


Hvordan profilerer du deg?
Jeg er bruker aktivt forskjellige typer nettverk. Internettsamarbeid som for eksempel  www.jenterom.com, kundearrkvelder, egen webside, annonsering og jungeltelegrafen.

Ta vare på personligheten din og bruk en imagekonsulent – for mer informasjon ta kontakt med Helle Myhre på mobil. 97 66 39 40.


 

 


Anna Røer - 
Asiatiske matkurs
Foto:SH

Anna Røer - Annas asiatiske kjøkken
Anna Røer er kvinnen bak matkursene innen det asiatiske kjøkken. Hun disker opp matkurs for små og store grupper i sitt hjem sentralt på Frogner i Oslo. Alle som er glad i asiatisk mat kan glede seg til en kokebok som er på trappene og vil komme på markedet i løpet 2003.
Når startet du opp med ditt første matkurs?
Det hele startet ved at jeg er veldig glad i å lage mat og venner ba om oppskriftene på mine retter. Det ble for vanskelig og det ble starten til mitt første matkurs. Det ble så vellykket og så har resten gått via jungeltelegrafen. Mitt første matkurs var i 1994.

Hvorfor akkurat asiatisk mat?
Jeg er glad i å reise,  har vært mye i Østen og er veldig fasinert av deres matkultur. Dette  kombinert med min lidenskap for matlaging har resultert i at jeg har funnet min nisje - Matkurs innen asiatisk mat. Jeg har også flere asiatiske venninner som har inspirert  meg gjennom flere år. Asiatisk mat er sunn, lett, enkel og næringsrik.

Hva skiller asiatisk mat fra europeisk mat?
Friske råvarer, ingen animalske fetter (ingen melkeprodukter) og  ingenting med gluten. Altså supersunn mat med oljer! Grønnsaker er hovedingrediensen i et måltid satt sammen med sunne krydder som ingefær, hvitløk og chili.

Fra hvilke land i Østen tilbyr du matkurs?
Jeg tilbyr matkurs fra Kina, Thailand, Malaysia, Vietnam, India og Persia.

Hvordan er matkursene bygd opp?

Matkursene går over flere kvelder (kl. 18. 00 - 22.00)  der vi fra hver etnisk gruppe lager 6-7 retter. (Kjøtt, fisk, skalldyr, supper, grønnsaker og dessert) Alle oppskriftene blir utlevert ved hvert kurs.

Hva er nøkkelen til din suksess?
Jeg tror at ved å jobbe med noe man elsker og som gir en glede, ja da kommer resultatene... Det er viktig å være tålmodig og sette sine egne mål for sin virksomhet. Glede ved å jobbe med noe man liker er nøkkelen til min suksess og selvfølgelig fornøyde kursdeltakere.  Mine matkurs går på kvelden og gir meg god mulighet til å planlegge min egen hverdag samt kombinere jobb og familie på en gunstig måte.

Vil du vite mer om Annas asiatiske kjøkken, ta kontakt med henne på telefon: 22 44 04 26 eller 66 91 93 64.
 


Energipåfyll
JenteROM redaksjonen har gleden av å presentere en serie om spennende jenter. Vi har møtt Anne-Mette Røsting, gift, har 2 barn og er 45 år.  Hun driver firmaet Markedsvekst i Akershus.

Hva er grunnen til at du startet eget firma?
Jeg er utdannet siviløkonom og har tidligere vært karrierejeger i det private næringsliv med toppstillinger i flere store bedrifter. Jeg kom til et punkt i livet da jeg ønsket å gjøre noe annet samt ha et mer fleksibelt liv. Da kom ideen om å sette fokus på folks levesett. Mitt mål er å gi mennesker inspirasjon til en annerledes måte å jobbe og leve på, for å finne tilbake til økt glede og indre ro.

Når startet du opp kursvirksomheten din og hvem er din målgruppe?
Jeg startet opp i januar i år og har allerede fått mange gode tilbakemeldinger på at jeg har funnet en nisje med mitt kursopplegg. Målgruppen er foreløpig det private markedet og på sikt bedriftsmarkedet.


Anne-Mette Røsting
Kursholder og inspirator
Foto:SH

Hva slags type kurs tilbyr du?
Jeg tilbyr flere typer kurs rettet mot muligheter for at alle skal kunne utnytte sitt liv bedre.
- Energipåfyll
- Mot og muligheter
- Mot og deg

Hvordan markedsfører du dine tjenester?
Jeg benytter aktivt forskjellige former for nettverk, venner, bekjente og internett.

Hvor holder du dine kurs?
Foreløpig holdes mine kurs i Oslo/Akershus. Jeg er glad i å reise, så egentlig er hele Norge min arbeidsplass.

Hvordan er kursene lagt opp?
Mine kurs går både kveld og helg og varer i 6 timer.
F.eks. torsdag kl. 18.00 - 21.00 og lørdag kl. 10.00 - 13.00. Avhengig av hvor kurset går. Dette kan også spesialsys i hvert enkelt kurs og i forhold til kursdeltagere.

Ditt motto?
Se muligheter istedenfor problemer!

Mer info om Anne-Mette Røsting finner du på hennes internettside: 
www.gnf.noCHILLN`ORWAY
Nanna Gaarder, 37 år, singel, 2 barn
Line Gaarder,  32 år, gift, 2 barn

www.chillnorway.no

Hvilken utdannelse og yrkeserfaring har dere?
Nina: Jeg er utdannet økonom og grafisk designer og har yrkeserfaring fra forskjellige firmaer innen mine fagfelt.
Line: Jeg er utdannet klesdesigner fra Italia samt Esmod i Oslo,samt Business Fashion mangagement fra London. Yrkeserfaring som designer / innkjøper fra klesfirmaene Adelsten, BikBok og Voice of Europe.

 

Når kom ideen om å designe og produsere klær?
Vi er begge glad i friluftsliv og å stå på ski. Ideen om å starte eget firma og å designe klær vi selv savnet. Vi var jakt etter morsomme og trendy klær som passer like godt til afterski som til fritidsbruk for jenter/kvinner. Line står for design og produksjon i samarbeid med Nanna som også står for internett siden. Merkenavnet Fragoloni kommer fra italiensk og betyr store jordbær. Store jordbær symboliserer det friske, søte og feminine, endring av navnet til Fragoloni by ChillN`orway er for å få fram at vi er norske og at vi også har startet med herre som lanseres til høsten 06. Vi ønsker å tilby et livsstilskonsept av fritidsklær som kjennetegnes ved at de er eksklusive og trendy.

Hvor lages og produseres klærne?
Klærne designes i Norge av Line og Nanna og blir produsert av vår samarbeidpartner i HongKong. Klærne er laget av behagelig bomull og er av god kvalitet. Klærne blir laget på godkjente fabrikker i HongKong.

Hvordan markedsfører dere klærne?

Vi jobber med å bygge opp et merkevarenavn inen fritidsklær i Norge.Vi håper å kunne gjøre dette ved å være representert i de riktige butikkene. Vår nettside er vårt ansikt utad og her presenterer vi våre kolleksjoner og her finner du også oversikt over hvilke butikker som selger våre klær i hele Norge( En egen nettbutikk er under planlegging.) vi planlegger ikke legen nettbutikk ennå, bare nytt design og oppdatering av hjemme siden


Hvordan kombinerer dere jobb og familieliv?
Nanna: Jeg har barn på 8 og 11 år som er flinke til å hjelpe til i huset.
Line: Jeg har kombinert vaskehjelp en gang i uken samt god hjelp fra min mann.

Hva gjør dere om 10 år?
Vår drøm er å kunne leve av dette. Håpet er at vi skal kunne selge til flere land i Europa. 
 
Hvilke råd vil dere gi andre jenter som vil starte opp eget klesfirma?
Ting tar mer tid enn man tror. Våre råd er som følger;
-
        is i magen
-
        sikker på konseptet
-
        tro på ideen
-
        godt nettverk
-
        dugnadshjelp

Mer info om CHILLN`ORWAY  finner du på deres nettside : www.chillnorway.no


Copyright © 2011 JenteROM | Kontakt oss! | Til toppen av siden

Råd som søkes er på eget ansvar og vi holdes ikke ansvarlig for utfallet av dem.